Постови

CIMET ROLNICE

Слика
Potrebni sastojci: 250 ml toplog mleka (ne vrelog) 1 kesica suvog kvasca (ili 25 g svežeg) 75 g šećera 1 jaje + 1 žumance 80 g otopljenog putera prstohvat soli 500 g mekog brašna (tip 400–500) 1 kesica vanilin šećera (po želji) Priprema: 1. U činiju sipajte toplo mleko, dodajte kašičicu šećera i kvasac. Ostavite 10 minuta da se aktivira. 2. Dodajte jaje, žumance, šećer, vanilin šećer, so i otopljeni puter. 3. Postepeno dodajte brašno i umesite glatko, mekano testo (da se blago lepi za ruke). 4. Pokrijte i ostavite da narasta oko 1 sat, dok se ne udvostruči.  Fil od cimeta Sastojci: 100 g omekšalog putera 120 g smeđeg šećera (ili belog ako nemaš) 2 kašike cimeta Priprema: Sve dobro izmešajte da dobijete kremastu pastu.  Formiranje rolnica 1. Testo razvucite u pravougaonik (oko 40×30 cm). 2. Premažite filom ravnomerno do ivica. 3. Uvijte u rolat po dužini i isecite na 12 rolnica (lakše je nožem sa tankom oštricom ili ko...

LETNJI ZALOGAJ

Слика
Američke palačinke sa nutelom, sladoledom, breskvom i borovnicama U ovom receptu spojili smo sve što letnji desert čini nezaboravnim – meke američke palačinke, slojeve nutele, kuglu sladoleda koja se topi na tanjiru i voćnu svežinu breskvi i borovnica. Ova poslastica je savršen balans toplog i hladnog, kremastog i voćnog, laganog i bogatog. Pravi letnji zalogaj – za uživanje bez izgovora. Potrebni sastojci: Za američke palačinke (8–10 komada): 1 jaje 1 šolja mleka 1 i po šolja brašna 1 kašičica praška za pecivo 1 kašika šećera Prstohvat soli 2 kašike istopljenog putera ili ulja Za serviranje: Nutela (ili sličan čokoladni krem) 1–2 zrele breskve (isečene na kockice ili tanke kriške) ½ šolje svežih borovnica Kugla sladoleda (vanila, lešnik ili po ukusu) Mleveni ili krupno mleveni keks (po želji, za dodatnu teksturu) Šlag, med ili sirup (opciono) Sveža nana za dekoraciju (opciono)  Priprema: 1. Testo za palačinke: 1. U većoj činiji umutite jaje sa ...

🍗 Rerna ih voli, stomak još više -Hrskava krilca iz rerne, bez prženja – a puna ukusa!

Слика
Kada se spoje domaći začini, senf i malo kulinarske ljubavi, nastaju krilca koja su i mekana i hrskava. Rerna ih voli jer ne traže ni kap ulja više, a stomak – još više jer znate šta jedete. Potrebni sastojci: 🔸 Pileća krilca – oko 1 kg 🔸 Za marinadu: So – 1 ravna kašičica Biber – po ukusu Začin C – 1 kašičica Aleva paprika – 1 ravna kašičica Beli luk u prahu – 1 ravna kašičica Kašika senfa – 1 puna kašika 🔸 Za poh smesu: 100 g brašna 100 ml mleka (po potrebi) Prstohvat soli ½ kašičice aleve paprike 🔸 Za kraj: Prezle (po želji za dodatnu hrskavost) Malo ulja za premazivanje ili prskanje Priprema: 1. Mariniranje krilaca U velikoj posudi pomešajte krilca sa svim začinima i senfom. Dobro utrljajte u meso i ostavite da odstoji najmanje 30 minuta, a idealno 1–2 sata u frižideru. 2. Priprema smese za pohovanje U činiji pomešajte brašno, mleko, so i alevu papriku u glatku smesu — gustine kao za palačinke. Po potrebi dodajte još m...