ARGETINSKI ĆEVAPI (CHORIPÁN)
Potrebni sastojci za ćevape:
500 g mlevene junetine
250 g mlevene svinjetine
2 čena belog luka (sitno seckana ili pasirana)
1 kašičica dimljene paprike
1 kašičica kima
1 kašičica origana
½ kašičice ljute paprike (po želji)
1 kašičica soli
½ kašičice bibera
1 kašika vinskog sirćeta ili crnog vina
2 kašike hladne vode
Priprema ćevapa:
1. U velikoj posudi pomešati sve sastojke i dobro umesiti smesu.
2. Oblikovati ćevape u deblje valjke (mogu biti veličine kobasice)
3. Ostaviti u frižideru najmanje 30 minuta da se ukusi sjedine.
4. Peći na roštilju ili u tiganju na srednje jakoj vatri oko 5-7 minuta sa svake strane, dok ne dobiju lepu koricu.
Chimichurri sos (obavezan dodatak!)
Sastojci:
1 veza peršuna (sitno seckan)
2 čena belog luka (sitno seckana)
½ kašičice ljute paprike (po želji)
1 kašika crvenog vinskog sirćeta
Sok od ½ limuna
3 kašike maslinovog ulja
½ kašičice origana
So i biber po ukusu
Priprema:
Sve sastojke pomešati i ostaviti da odstoji 15-30 minuta kako bi se arome sjedinile.
Kako se poslužuje Choripán?
Tradicionalno se služi u hrskavom hlebu, poput bageta ili ciabatte.
Hleb se može malo zapeći na roštilju da dobije hrskavu koru.
Ćevapi se stave u hleb i obilno preliju chimichurri sosom.
Može se dodati i malo zelene salate ili tanko sečenog paradajza.
Ovo je jedno od najpoznatijih argentinskih uličnih jela i pravi je hit na okupljanjima i roštiljima.
Коментари
Постави коментар
Vaše mišljenje mi je važno!
Dragi čitaoci,
Želim da čujem vaše utiske! Molim vas da popunite obrazac ispod i podelite svoje mišljenje, sugestije ili predloge. Vaši komentari mi pomažu da sadržaj bude još bolji.
Hvala što ste ovde i što učestvujete!