ARGETINSKI ĆEVAPI (CHORIPÁN)

 

Potrebni sastojci za ćevape:

500 g mlevene junetine

250 g mlevene svinjetine

2 čena belog luka (sitno seckana ili pasirana)

1 kašičica dimljene paprike

1 kašičica kima

1 kašičica origana

½ kašičice ljute paprike (po želji)

1 kašičica soli

½ kašičice bibera

1 kašika vinskog sirćeta ili crnog vina

2 kašike hladne vode


Priprema ćevapa:

1. U velikoj posudi pomešati sve sastojke i dobro umesiti smesu.


2. Oblikovati ćevape u deblje valjke (mogu biti veličine kobasice)


3. Ostaviti u frižideru najmanje 30 minuta da se ukusi sjedine.


4. Peći na roštilju ili u tiganju na srednje jakoj vatri oko 5-7 minuta sa svake strane, dok ne dobiju lepu koricu.


Chimichurri sos (obavezan dodatak!)

Sastojci:

1 veza peršuna (sitno seckan)

2 čena belog luka (sitno seckana)

½ kašičice ljute paprike (po želji)

1 kašika crvenog vinskog sirćeta

Sok od ½ limuna

3 kašike maslinovog ulja

½ kašičice origana

So i biber po ukusu


Priprema:

Sve sastojke pomešati i ostaviti da odstoji 15-30 minuta kako bi se arome sjedinile.


Kako se poslužuje Choripán?

Tradicionalno se služi u hrskavom hlebu, poput bageta ili ciabatte.

Hleb se može malo zapeći na roštilju da dobije hrskavu koru.

Ćevapi se stave u hleb i obilno preliju chimichurri sosom.

Može se dodati i malo zelene salate ili tanko sečenog paradajza.


Ovo je jedno od najpoznatijih argentinskih uličnih jela i pravi je hit na okupljanjima i roštiljima.

Коментари

Популарни постови са овог блога

KIS SA SIROM I SUNKOM

ROLAT OD SPANACA

SVINJSKI GULAS SA CRNIM VINOM