Постови

Приказују се постови за април, 2021

FARBANJE JAJA U LUKOVINI

Слика
Potrebni   sastojci: 30g ljuski od crnog luka; 12-15 jaja; 1800ml vode; 40ml vinskog sirceta.  Priprema: Oguliti 13 do 15 komada crnog luka, staviti ljuske u serpu, naliti vodom, dodati vinsko sirce, manjim poklopcem pritisnuti ljuske, kuvati na srednjoj temperaturi 40 minuta (dobije se 1100ml tecnosti). Vinsko sirce sipati u ciniju, jaja oprati i izbrisati. Jaja staviti u tecnost u kojoj su se kuvale ljuske na jaku vatru, kad krenu mehurici smanjiti na srednju temperaturu 14 minuta. Ostaviti 10 minuta.

JASTUCICI

Слика
Potrebni   sastojci: 150g secera; 10 kasika mleka ; 10 kasika ulja; 250g sira; 1 prasak za pecivo; Prstohvat soli; 400g brasna; 1 zumance; Za fil: 100g crne cokolade; 50g oraha.  Priprema: Secer, so, mleko, ulje i sir umutiti penasto, te dodajte brasno pomesano sa praskom za pecivo. Umesite i razvucite testo, pa ga isecite na kvadrate. Na sredinu svakog komada stavite kockicu cokolade, pa savijte krajeve kao pismo i redjajte u pleh oblozen pek-papirom. Premazite jastucice umucenim zuma,ncetom pa na spojeve stavite pomalo mlevenih oraha. Stavite pleh u rernu zagrejanu na 180 stepeni i pecite oko 25 minuta ili dok ne porumene. Dok su jos vruci, kolace mozete da uvaljate u prah secer.  Savet plus: Testo uvijte u foliju i ostavite 30 minuta na hladnom. Jastucici su lepsi sto su manji, pa testo secite na manje kvadrate. 

MAKARONSI

Слика
  Francuski kolacici su popularni zbog atraktivnog izgleda i vanserijskog ukusa, pa se cesto poklanjaju damama. Lepi su u raznim bojama, ali su podjednako ukusni i beli.  Potrebni sastojci: 6 belanaca; 100g secera; 280g bademovog brasna; 380g secera u prahu; 250g cokolade; 250ml slatke pavlake; 100g ulupanog slaga.  Priprema: Belanca i secer umutiti u cvrstu penu. Bademovo brasno i secer u prahu prosejati nekoliko puta i dodati umucenim belancima. Smesu rucno sjediniti i umesati zeljenu boju. Sipati smesu u spric, istisnuti je na papir za pecenje pa makaronse pecite u zagrejanoj rerni bez ukljucenog ventilatora 23 minuta na 130 stepeni.  Za fil staviti pavlaku za kuvanje da provri, preliti preko cokolade, mesati dok se cokolada ne otopi i ostaviti da se prohladi. Na kraju u smesu od cokolade dodati ulupani slag i sve lepo izmesati. Dobijenim filom spajati po dva makaronsa.  Savet plus: Kada istisnete smesu na pek-papir ostavite je 10-15 minuta na sobnoj temperaturi da se odozgo uhvati

VOCE-ZDRAVLJE I LEPOTA

Слика
  Jagoda Strasni pusaci koji mnogo kaslju ujutru kada ustanu iz kreveta mogu svoje stanje olaksati pijenjem caja spravljenog od lisca jagoda (30g lisca na litar vode). Ovaj caj zasladiti medom. Jagode se preporucuju i onima koji pate od bolesti jetre i reumatizma. Jaci caj (100g lisca na litar vode) smanjuje bolove u bubrezima i leci dijareju. Losion od jagoda cisti ten i otklanja naduvenost ocnih kapaka, a pravi se tako sto se soku od svezih jagoda doda kafena kasicica ruzine vodice i pomesa sa snegom od jednog belanceta. Razmazati ovu masku po licu i drzati je pola sata, a zatim lice oprati ruzinom vodom. Jagode mogu jesti i dijabeticari. 

RIZA SA SAFRANOM

Слика
  Potrebni sastojci: 2 solje rize; 3 3/4 solje pileceg bujona; 1 glavica crnog luka; 2 prstohvata safrana; 1 mala kasicica soli.  Priprema: U malu ciniju usuti malo vode i dodati izmrvljeni safran. Na ulju dinstati iseckani luk. Posle 10 minuta dodati rizu. Polako promesati i dodati vodu sa safranom, pileci bujon i so. Zatim ponovo promesati i ostaviti da se kuva na laganoj vatri 15-20 minuta.

PANCEROTE

Слика
  Potrebni sastojci: 20g svežeg kvasca; 100ml mlakog mleka; 1 casa jogurta; 1 jaje; 1 kafena kasicica secera; 1 kafena kasicica soli; 1 supena kasika ulja; 600-700g brasna. Priprema: Rastopiti kvasac u mlakom mleku sa kasicicom secera. Kada kvasac nadodje sipati ga u brasno, dodati jaje, jogurt, so i ulje. Sve zamesiti i ostaviti u frizideru da stoji 1-3 sata. Izvaditi iz frizidera, i formirati palacinke (20 komada). Posebno napraviti smesu od sitno seckanog suhomesnatog (sunka, parizer..), sa kecapom, sirom... Palacinke premazati smesom, preklopiti na pola, spojiti ivice i prziti na vrelom ulju. 

PECENE BANANE

Слика
  Potrebni sastojci: 8 banana; 100g smedjeg secera; 100ml ruma; 5g kafene kasicice cimeta; Slag jedna kesica; 100g margarina.  Priprema: Umutiti penasto   margarin sa smedjim secerom pa uz neprestano mesanje dodati cimet i rum. Nastaviti sa mucenjem dok se ne dobije kompaktna masa. Banane oljustiti i iseci na deblje kokutove. Svaki kolut  pazljivo umociti u pripremljenu smesu i sloziti na alu foliju.  Preostali zacinjen margarin staviti preko banana i pazljivo zatvoriti alu foliju da tecnost ne moze da iscuri. Staviti foliju u tepsiju i peci banane u rerni maksimalno zagrejanoj ili ispod grila oko 5 minuta. Izgasite rernu i ostaviti u njoj pecene banane jos desetak minuta uz povremeno protresanje tepsije da banane upiju aromu.  Servirati tople pecene banane sa umucenim slagom iii sa sladoledom.

GADJAR ALVA

Слика
  Ukusni indijski desert nakon glavnog jela. Solja od kiselog mleka ili jogurta.  Potrebni sastojci: 2,5 solje bademovog mleka; 2,5 solje rendane sargarepe; 6 supenih kasika secera od secerne trske; 2 supene kasike maslaca; 1/2 solje suvog grozdja; 8-10 seckanih indijskih oraha; 8-10 seckanih pistaca; Prstohvat safrana.  Priprema : Sipati u serpu bademovo mleko i rendanu sargarepu. Zagrejati do kljucanja, a potom kuvati 15 minuta uz mesanje. Dodati secer i maslac. Nakon sto sargarepa upije mleko dodati suvo grozdje, malo safrana, seckane indijske orahe i pistace.  Promesati i kuvati oko 3 minuta. Sluziti mlako ili ohladjeno u frizideru. 

UZIMANJE HRANE

Слика
  Sposobnost organizma za iskoriscavanje hrane umanjuje se ako se obroci uzimaju neuredno. Zato je neophodan izvestan red i tacnost pri njihovom uzimanju. Razmak izmedju obroka treba da bude podjednak da bi se zeludac i svi organi koji ucestvuju u procesu varenja ravnomerno opterecivali. Osim toga, osecaj gladi pred obrok javlja se ritmicki i ako se ovaj ritam poremeti gubi se prohtev za jelom, a sokovi za varenje luce se slabije.  Sto se tice broja obroka i njihove kolicine, to u prvom redu zavisi od radnog vremena i potrebe organizma. Uglavnom se jede tri puta dnevno, mada je mnogo bolje da obroci budu manji i cesci. Obicno je rucak najjaci, vecera nesto slabija a dorucak najslabiji, a zapravo bi dorucak trebao biti obilniji. U pogledu vecerenjeg obroka treba biti umereniji, jer opterecen zeludac remeti san.  Neraspolozenje, premorenost i uznemirenost nepovoljno uticu na varenje, jer sokovi za varenje luce slabije. Veoma hladna kao i preterano topla jela i napici uneti na prazan zel

PITA SA PECURKAMA

Слика
  Kada kazemo pita kore su nam prva asocijacija na njih. Medjutim, postoje takodje i pite bez kora cija je osnova povrce, sir i meso. Evo jednog recepta za savrsenu i ukusnu pitu toliko da cete je odsad praviti samo ovako. Potrebni sastojci: 300g sampinjona; 3 jajeta; 15 kasika brasna; 2,5dl jogurta; Glavica crnog luka; Kesica praska za pecivo; So; Ulje.  Priprema: Pecurke iseckati na listice pa izdinstati sa crnim lukom i zaciniti po ukusu. Umutiti jaja, dodati jogurt i brasno pomesano sa praskom za pecivo, pa sjediniti sa pecurkama.  Smesu sipati u podmazan pleh i peci oko 35 minuta na 200 stepeni. 
  Ako ikada izgubite temu za konverzaciju, pokrenite temu hrane. Leigh Roy Hunt 

BRAZILSKE KUGLICE

Слика
  Potrebni sastojci: 2 kasike putera; 395g slatkog kondenzovanog mleka (mozete napraviti kondenzovano mleko u kucnoj varijanti u nastavku teksta mozete procitati recept za pripremu kondenzovanog mleka); 30g kakao praha; 160g cokoladnih mrvica.  Priprema: Pomesajte sve sastojke osim mrvica. Na tihoj vatri dok se ne zgusnu u jednolicnu smesu. Kada se ne vidi dno serpe dok mesate varjacom znacete da je smesa gotova.  Smesu odlozite u frizider sat vremena da se ohladi i stvrdne. Kada se ohladi vaditi kasikom smesu, oblikujte loptice i uvaljajte ih u cokoladne mrvice.  KONDENZOVANO MLEKO  Domace kondenzovano mleko napravljeno u udobnosti vaseg doma sa samo dva sastojka.  Potrebni sastojci: 900ml mleka; 300g secera.  Priprema: U serpu sipati mleko, dodati secer i promesati. Na tihoj vatri zagrejati mleko dok ne prokljuca, pa kuvati sledecih 45-55 minuta na tihoj vatri. Pred kraj kuvanja podici ce se pena koju bi trebalo pokupiti kasikom i ukloniti.  Kada se kolicina smanji i na kolicinu od 5