Постови

Приказују се постови за јул, 2022

ZDRAV DORUCAK SA JAJIMA

Слика
Stara poslovica kaze: "Dorucak ne daj nikome, rucak podeli sa prijateljima, a veceru daj neprijatelju". Sudeci po tome dorucak se oduvek smatra najvaznijim obrokom jer predstavlja temelj naseg dana. Jaja su nesumnjivo sinonim za dorucak od pamtiveka.  Konzumiranjem jaja za dorucak povecavamo osecaj sitosti, smanjujemo unos kalorija pri sledecem obroku i pomazemo u odrzavanju stabilnog nivoa secera u krvi i  insulina.  Dakle jaja sadrze mnogo hranljivih sastojaka i mogu biti vazan sastojak u dobro izbalansiranoj ishrani. Medjutim, kao i kod svake hrane i kod jaja je kljuc umerena konzumacija. Recimo jedno veliko kuvano jaje ima 77 kalorija i sadrzi: vitamine: A, B5, B12, D, E, K, B6, folate, fosfor,  selen, kalcijum, cink, 6g proteina i 5g zdravih masti. 

OMLET SA PECURKAMA

Слика
Potrebni sastojci: 3 jaja; 5-6 komada pecurki (vrganji, sampinjoni...); 1/2 struka praziluka; 2 prstohvata soli; 2 kasike maslaca; 3-4 kasike ulja. Priprema: Pecurke ocistite vlaznom krpom odsecite im drske, i isecite na kriske ili parcice kako god svejedno je. Praziluk sitno iseckajte, posolite i proprzite na ulju dok ne omeksa. Stavite i pecurke na 2-3 minuta zajedno sa maslacem malo ih proprzite dok ne ispari voda.  Umutite jaja pa sipajte  preko pecurki i praziluka, kada pobele na krajevima presavijte omlet, nemojte mnogo zapeci okrenite drugu stranu omleta i vrlo malo zapecite i nju.  Izvadite na tanjir i posluzite uz sezonsku salatu.

KAPREZE SALATA

Слика
Kapreze salata je jedna od jednostavnijih salata koju mozete napraviti u ovim letnjim danima. Odlicno ide kao salata uz neko jelo, a cak i sama po sebi je dovoljna za jedan lagani rucak.  Potrebni sastojci: Za 4 osobe: 10kom.bosiljka (moze i suvi); 10g mirodjije; 300g mocarela sira; 20ml maslinovog ulja; 400g paradajza. Priprema: Bebi mocarelu isecite na kriske, paradajz operite pa i njega isecite na kriske.  Servirajte naizmenicno komad sira, pa komad paradajza.   Preko salate sipajte maslinovo ulje, i ukrasite bosiljkom i mirodjijom.

MESNI USTIPCI

Слика
Odlicno idu uz svaku vrstu priloga, ali i uz svaki deo dana, mozete ih posluziti uz pire krompir, pirinac ili testeninu, peceni krompir ili uz neko povrce, u pecivo...savrseni su. Potrebni sastojci: 500g mlevenog mesa; 2-3 cena belog luka; 1 jaje; 2 kasike parmezana; 7 kasika prezli; 3 kasike sitno seckanog persuna; Ulje; So i biber. Priprema: Pomesajte mleveno meso, usitnjeni beli luk, jaje, ribani parmezan, prezle, seckani persun, so i biber. Vadite kasikom smesu i oblikujte ih u valjke ili okrugle, pa ih stavite u pleh za pecenje koji ste prethodno oblozili papirom za pecenje. Ostavite u frizideru 15 minuta. Poprskajte uljem, pa ih pecite u rerni na 180 stepeni oko 20 minuta do pola sata, ili ih przite na ulju dok ne dobiju finu boju.

JAJE U RUPI

Слика
Jednostavno, brzo i ukusno, idealno za dorucak, ali i za bilo koji obrok u toku dana, posebno u ovim toplim danima kada nam se ne stoji pored sporeta i ne pali rerna. Potrebni sastojci: Za 4 osobe: 4 kasicice putera ili maslinovo ulje; 4 parceta hleba; 4 jaja; Malo belog luka u granulama; Malo soli; Po zelji ribani sir (parmezan ili kackavalj) a moze i bilo koji drugi sir. Priprema: Izdubite hleb, odnosno napravite rupu mozete casom ili jednostavno opsecite nozem.  U tiganju na maslinovom ulju stavite da se hleb prepece, pa ga okrenite kada se blago zarumeni. U rupu u hlebu pazljivo razbijte jaje i przite par minuta da se stegne. Zatim pazljivo okrenite da se zapece i sa druge strane.  Peceno jaje u hlebu prebacite na tanjir, posolite,  pospite belim lukom u prahu, i pospite sirom (nije obavezno). Uz paradajz je savrseno.

CEZAR SALATA

Слика
Ne stoji vam se pored sporeta po vrucini. Najpopularnija obrok salata je pravi izbor za vas. Kazu da je prvi put napravljena pre sto godina, odnosno kada je italijanski emigrant Cezar Kardini u svom restoranu u Tihuani godine 1924 morao da improvizuje neko jelo jer su se zalihe potrosile zbog proslave 4 jula. Danas je njegova salata osvojila celu planetu. Potrebni sastojci: 250g pileceg belog mesa; 100g slanine; 5 kriski dvopeka iseckanog na kockice; 1 glavica zelene salate; 1 casa pavlake; Majonez po ukusu; Maslinovo ulje za przenje; 1 paradajz; 1 cen belog luka; Sok od pola limuna; So; Biber; Parmezan po ukusu. Priprema: Iseckajte pilece belo meso pa ga proprzite na maslinovom ulju da dobije zlatnu boju. Kada je gotovo izvadite piletinu i stavite slaninu, seckani beli luk i seckani dvopek   U dubljoj ciniji pomesajte zelenu salatu koju ste najpre oprali i  isecksli na trake sa piletinom, slaninom, belim lukom i  dvopekom. Zatim I'm dodajte paradajz secen n

POSNA PUNJENA PAPRIKA

Слика
Potrebni sastojci: 12 paprika; 200g pirinca; 2 veca ili 4 manja krompira; 1-2 sargarepe; 1 glavica crnog luka; 1 ceo paradajz; Ulje;  Dodatak za punjenu papriku; 1 solja vode; 50ml kuvanog paradajza; 1 kasika brasna. Priprema: Paprike operite i ocistite od semenki, krompir oljustite, ogulite sargarepu i izrendajte oba. Sitno iseckajte crni luk, paradajz isecite na sitne komade. Pirinac obarite, na ulju isprzite luk, dodajte krompir, sargarepu i  paradajz, sve zajedno proprzite.  Kada je gotovo dodajte bareni pirinac i dodatak za punjenu papriku. Promesajte. Filujte paprike i redjajte u posudu.  Pomesajte jednu casu vode, paradajz sos i  jednu kasiku brasna,  promesajte i sipajte u posudu sa paprikama. Paprike zatvorite, krompirom, paradajzom ili peteljkama ukoliko ste ih ostavili. Papriku prvo kuvajte da malo omeksa, a zatim pokrijte i stavite u rernu na 180 stepeni oko 30-40 minuta, u zavisnosti od rerne.

ORIGINALNA SOPSKA SALATA

Слика
Sopska salata potice iz davne 1956 godine, izmislili su je profesionalni kuvari iz bugarskog drzavnog hotelskog preduzeca "Balkanturist" koji su radili u restoranu Cernomorec u odmaralistu "Druzbe" (danas poznato kao Sveti Konstantin i Elena).  Potrebni sastojci: 400g paradajza; 250g krastavaca; 1 zelena pecena paprika: 1 glavica crnog ili crvenog luka; 200g kravljeg sira; 1/2 veze sitno seckanog persuna; Sirce; Ulje; So; Masline. Za ukras: Zelena peprika; Seckani persun. Priprema: Oljustite krastavac i isecite ga, paradajz operite i takodje isecite na trake ili kolutove, papriku i luk takodje isecite na kolutove i seckani persun. Prebacite u posudu i dodajte so, ulje i sirce po ukusu.  Promesajte salatu, obilno pospite reendanim kravljim sirom,  seckanim persunom, zelenom paprikom i  maslinama. Sopska salata se moze jesti i samostalno kao predjelo.

PAPRIKE PUNJENE SIROM

Слика
Potrebni sastojci: 10-12 paprika; 400g kravljeg sira; 1 kasika brasna; 1 ceo paradajz; Malo persuna; Ulje; So po potrebi. Priprema: Paprike operite, izdubite ih i ocistite od smenki. Razbijte jaja i  umesajte ih sa usitnjenim sirom, zatim dodajte oljusteni i sitno iseckani paradajz. Na kraju dodajte malo persuna. Napunite paprike smesom i otvor umocite u tanjiric sa brasnom.  Poredjajte ih u podmazan pleh, isprskajte ih uljem, pa ih stavite da se peku na 180 stepeni oko 30-40 minuta ili dok ne budu gotove u zavisnosti od rerne. 

CHEESECAKE

Слика
Najjednostavniji recept za cheesecake,  gotov za 40 minuta. Potrebni sastojci: 400g mlevene plazme ili nekog drugog keksa; 150g margarina;  100ml soka od pomorandze; 500ml slatke pavlake; 600g krem sira; 150g secera u prahu; 30g zelatina; 200ml vode; 100ml mleka; 1 kasika arome od vanile; 3 kasike secera; 300g smrznutog voca.  Priprema: Pomesajte mleveni keks, margarin i  sok od pomorandze.  Smesu utisnite na dno kalupa za torte i  stavite u frizider.  Pomesajte 100ml vode i 20g zelatina,  pa ostavite 5 minuta da nabubri. U toplo mleko sipajte dobijenu smesu i ostavite da nadodje.  Umutite slatku pavlaku i dodajte krem sir, vanilu i  secer u prahu, sve dobro izmutite. Smesu sipajte u kalup preko podloge od keksa i ponovo ostavite u frizider.  Preostalih 10g zelatina pomesajte sa 100ml vode i ostavite da nabubri. Smrznuto voce (maline, jagode, visnje...)i secer stavite na laganu vatru,  kada prokljuca ostavite jos 5 minuta da se kuva. Skinite sa ringl

PASTA ARABIATA

Слика
Ako zelite ukusno italijansko jelo koje se sprema za samo nekoliko minuta onda je pasta arabiata savrseno jelo za vas.  Potrebni sastojci: 5 kasika maslinovog ulja; 450g paradajza; 2 cena belog luka; Biber; So; 150ml belog vina; 1 kasika pasta susenog paradajza; 2 komada ljute crvene paprike; 350g testenine; Persun; Biber; Parmezan. Priprema: Zagrejte maslinovo ulje i dodajte paradajz.  Kuvajte 2-3 minuta na jakoj vatri, nakon toga smanjite temperaturu i kuvajte 20 minuta. Zacinite solju, biberom,dodajte vino, pastu od paradajza, cele ljute paprike i beli luk, kuvajte kratko. U medjuvremenu skuvajte testeninu. Izvadite papriku iz sosa. Iseckajte persun i dodajte ga u paradajz.  Ocedjena testenina se pomesa sa sosom i servira se posuta persunom i parmezanom. 

DOMACE KISELO MLEKO

Слика
Ukusan, dugotrajan i zdrav moze se kombinovati sa raznim ukusima i jelima, a posebno sa vocem i slatkisima.  Kiselo mleko je zastitnik organizma od raznih bolesti,  regulise prirodni balans bakterija i crevne mikroflore, preporucuje se protiv zatvora.  Kiselo mleko regulise telesnu tezinu,  sprecava bolesti kardio-vaskularnog sistema, stiti krvne sudove od nagomilavanja loseg holesterola i pomaze njegovo uklanjanje iz organizma. Za negu i lecenje posledica opekotina koze. Prirodni antibiotik koji jača nas imuni sistem,  cuva nas od prehlade i gripa, pospesuje eliminisanje toksina iz tela pa nas tako cuva i od tezih oboljenja.  Zbog visoke koncentracije kalcijuma, magnezijuma i kalijuma kiselo mleko predstavlja prirodan lek koji ce da stiti, jaca zube i spreci njihovo ispadanje, takodje moze se koristiti za zaceljivanje preloma kostiju, posto pospesuje i ubrzava oporavak.  Potrebni sastojci: 1l svezeg nekuvanog mleka; 2-3 kasike kiselog mleka; Ravna kasicica sece