Постови

Приказују се постови за фебруар, 2020

RIZA SA LIMUNOM

Слика
Potrebni sastojci: 2 velike kasike maslaca; 1 velika kasika maslinovog ulja; 4 komada mladog zelenog luka; 3 cesnja mlevenog belog luka; 1 mala kasika narendane limunove korice; 1 solja rize; 1/4 male kasike kurkume; So; Biber; 1 solja bujona od povrca; 1 solja mleka; 3 velike kasike soka od limuna; Iseckana mirodjija; Iseckani zeleni luk. Priprema: U serpu usuti ulje i dodati maslac. Kada se maslac otopi dodati iseckane bele delove mladog luka i dinstati par minuta. Dodati beli luk i narendanu limunovu koricu i dinstati par minuta. Zatim dodati rizu, kurkumu, so, biber i dinstati 1 minut. Usuti bujon od povrca, mleko i sok od limuna. Staviti poklopac na serpu i ostaviti da riza kuva 18-20 minuta. Skuvanu rizu promesati sa viljuskom i dodati iseckanu mirodjiju i iseckane komadice zelenog luka.

KREM SUPA OD KARFIOLA I KELJA

Слика
Potrebni sastojci: 1 karfiol; 1 velika kasika maslinovog ulja; So; Biber; 1 veza kelja; 1 glavica crvenog luka; 6 solja bujona od povrca ili pileceg; 4 velike kasike proprzenog kikirikija. Priprema: Karfiol i kelj iseci na manje komade. Karfiol staviti u podmazanu i papirom oblozenu tepsiju. Posuti ga sa 2 kasike ulja, soli i biberom i peci u rerni 25 minuta na temperaturi od 220 stepeni. Isto uraditi i sa keljem. Kelj peci 30 minuta na temperaturi od 150 stepeni. U medjuvremenu u serpu staviti 2 kasike ulja i dodati iseckani luk. Luk dinstati par minuta i onda dodati mleveni beli luk i karfiol. Nastaviti sa dinstanjem par minuta. Zatim usuti bujon i kuvati supu 10 minuta. Na kraju dodati kelj i kuvati jos 10-15 minuta. Dodati jos malo soli i bibera. Kuvano povrce malo ohladiti i izblendirati. Supu sluziti sa pecenim keljem i kikirikijem.

TORTA MADAM POMPADUR

Слика
Potrebni sastojci: Kora: 4 jaja; 2 zumanca; 1/2 solje (250ml) secera; 1 1/4 solje mlevenih badema; 1/2 solje brasna; Malo soli. Fil: 3 šolje mleka; 3/4 solje secera; 1/2 solje gustina; 2 kasicice ekstrata od vanile; 1 1/2 solja putera; 4 zumanca; Ukras: 1/4 solje cokolade; 1 kasika ulja; 2 solje proprzenih listica badema. Priprema: Ugrejati rernu na 180 stepeni. U jednu posudu ulupati belanca sa malo soli. U posebnoj solji umutiti zumanca sa secerom da postanu svetlo zuta. Dodavati ih polako u dobro ulupana belanca. Bademe i brasno izmesati u maloj posudi i polako dodati u prvu smesu. Raspodeliti testo u tri okrugla pleha precnika 24cm i peci oko 15-20 minuta. Za fil ugrejati polovinu mleka, a u drugoj polovini umesati gustin. Umesati sa vrelim mlekom dok se ne zgusne. U maloj posudi umesati zumanca i secer dok ne postanu svetlo zuta. Dodati ih u skuvani fil i odmah skinuti sa vatre. Kada se fil malo ohladi, dodati puter (sobne temperature) i dobro izmesati. Kada se kora i

SALATA SA PILETINOM

Слика
Potrebni sastojci: 1 pile; 1 narandza; 2 kajsije; 2 spargle; 100g boranije; 1 glavica crnog luka; 1 paradajz; 100g pecuraka; 100g belog pasulja; 2 kasike paradajz pirea; 200g majoneza; 100g kisele pavlake; 1 kasika konjaka; 1 kasika majorana; So; Biber. Priprema: Pile ispeci, skinuti meso s kostiju i kozicu i iseci na manje parcice. Dodati kuvani pasulj i boraniju, blansirane pecurke, kuvanu sparglu, iseckani luk, majoran, so, biber (promesati). Paradajz iseckati na kriske ili kockice, banane na kolutove, oljustene kajsije na kriske, narandzu na kockice i dodati masi. Preliti mesavinom majoneza, pavlake, paradajz pirea i konjaka. Sve promesati i ostaviti u frizider do sluzenja da stoji.

BELO MESO U KISELOM MLEKU

Слика
Potrebni sastojci: 1kg belog mesa u sniclama; 2 case kiselog mleka; 2-3 kisela krastavca; Brasno; So. Priprema: Snicle istuci, posoliti i ostaviti da odstoje 15 minuta. Svaku uvaljati u brasno i prziti na toplom ulju. Kada se sve isprzi sve ih vratiti u tiganj, dodati naseckane krastavce i dve case kiselog mleka. Poklopiti, iskljuciti sporet i ostaviti ih jos malo na toplom. Sluziti uz pomfrit ili neko povrce po zelji.

BRZI MEDENJACI

Слика
Potrebni sastojci: 1 jaje; 12 kasika soka od paradajza; 12 kasika ulja; 12 kasika secera; 12 kasika meda; 650g brasna; 1 kasicica sode bikarbone; 1 kasicica praska za pecivo; 1 kasicica cimeta. Priprema: Sve se umesi zajedno. Testo treba da bude meko kao za lenju pitu, ali da se ne lepi za prste. Razviti debljine 1cm, vaditi medenjake i slagati u pleh. Ostaviti da odstoji 10 minuta. Peci na temperaturi od 150 stepeni oko 20 minuta dok ne porumene. Ne treba da budu tvrdi, kada ih izvadite iz rerne ocvrsnuce kada se ohlade.

HLEB SA KAFOM

Слика
Potrebni sastojci: 1/2 solje brasna; 2 male kasike kvasca; 1/2 solje tople vode; 2 velike kasike kakao praha; 1 1/2 solje brasna; 1 solja razenog brasna; 1 1/2 solja brasna od cele psenice; 2 velike kasike secera; 1 mala kasika soli; 1/4 solje ulja; 3/4 solje kuvane kafe. Priprema: U malu ciniju staviti 1/2 solje brasna, kvasac i toplu vodu. Ciniju ostaviti sa strane. U veliku ciniju staviti sve tri vrste brasna, kakao, secer i so. Polako promesati. U kvasac dodati ulje, mlaku kafu i sve polako dodavati u ciniju sa brasnom. Napraviti testo. Testo premazati sa uljem, pokriti sa providnom folijom i ostaviti na toplom mestu da naraste. Kasnije testo staviti na radnu povrsinu posutu brasnom. Testo oblikovati u duguljasti oblik i staviti u podmazanu tepsiju velicine 14x24cm. Testo peci na 185 stepeni.

PECENI KROMPIR

Слика
Potrebni sastojci: 11/2kg krompira; 1 glavica crvenog luka; 3 velike kasike maslaca; 3 velike kasike ulja; Slanina; So; Biber; Majcina dusica. Priprema: U malu ciniju staviti omeksali maslac i ulje. Pola od ove smese staviti u tepsiju u kojoj ce se peci krompir. Krompir oprati, oguliti i iseci na tanke kriske. Voditi racuna da krompir ne secete do kraja, da bi se mogao lakse preneti u posudu u kojoj ce se peci.  Luk ocistiti i iseci na tanke kriske. Iseceni luk rasporediti i stavljati izmedju isecenih krompira. Krompir posuti sa soli i biberom. Krompir peci 1 sat i 15 minuta na temperaturi od 180 stepeni. Slaninu ocediti od masnoce i posuti je preko krompira. Preko krompira posuti majcinu dusicu i krompir ponovo vratiti u sporet da se pece jos 35 minuta.

ROLNICE OD KRASTAVACA I TUNE

Слика
Potrebni sastojci: 1 sargarepa; 1 konzerva tune; 1 velika kasika soka od limuna; So; Biber; Soja sos; 1 krastavac. Priprema: Krastavac oprati i iseci na tanke trake. Sargarepu oprati, oguliti i iseci na stapice. U malu ciniju staviti ocedjenu tunu, jogurt, so, biber i soja sos. Sve polako promesati. Trake od krastavca staviti na cistu radnu povrsinu i na svaku traku staviti sos i po nekoliko stapica od sargarepe. Zatim svaku traku urolatii i pricvrstiti sa cackalicom.

HAMBURGER POGACICE

Слика
Potrebni sastojci: 1 1/2 solja brasna; 1 1/2 solja integralnog brasna; 2 velike kasike gluten brasna; 1 1/2 mala kasika kvasca; 1/2 mala kasika sode bikarbone; 1 mala kasika soli; 1 1/2 solje vode; 2 male kasike secera; 3 velike kasike ulja. Priprema: U malu ciniju usuti toplu vodu, kvasac, secer i polako promesati. Ostaviti ciniju sa strane da kvasac naraste. U veliku ciniju usuti tri vrste brasna, siđu bikarbonu, so i polako promesati. U kvasac dodati ulje i kvasac polako dodavati u ciniju sa brasnom. Od navedenih sastojaka napraviti testo. Testo namazati sa uljem, pokriti sa providnom folijom i ostaviti na toplom mestu da naraste. Testo staviti na radnu povrsinu posutu brasnom. Testo podeliti na 6 jednakih delova. Svaki deo napraviti u oblik loptice, premazati sa malo ulja i posuti sa semenkama od susama ili lana. Loptice staviti u tepsiju podmazanu   sa uljem i oblozenu sa papirom za pecenje. Loptice peci 25 minuta na 180 stepeni.

BULGUR SA BROKOLIJEM

Слика
Bulgur se dobija neobičnom obradom durum psenice. Ona se najpre kuva a zatim susi i tako osusena lomi na veoma sitne ili nesto vece komadice, sto znaci da je bulgur vec delimicno skuvana zitarica i zbog toga je vreme kuvanja tako dobijenog proizvoda kratko. Potrebni sastojci: 1 solja obarenog i iseckanog brokolija; 1 solja bulgura; 1 glavica   crvenog luka; 1 velika kasika kuvanog paradajza; 1/2 velike kasike maslaca; 3 velike kasike maslinovog ulja; 1 solja vruce vode; 1 solja pileceg bujona; 1 mala kasika soli; 1 mala kasika kima; 1 mala kasika bibera; 1/2 male kasike mlevene ljute paprike. Priprema: U serpu usuti ulje, maslac i iseckan luk. Dinstati par minuta dok luk ne omekša. Dodati bulgur i nastaviti sa dinstanjem 5 minuta. Posle pet minuta dodati brokoli, promesati i usuti vodu, pileci bujon i navedene zacine. Kuvati dok se bulger ne skuva. Napisite kako vam se dopalo, mozda vi imate neku ideju, dozvoljeno je eksperimentisati, bice mi drago da podelite sa

KAIZERICE

Слика
Kajzerice su bile malo pecivo, sledovanje austrijskih vojnika za 1 dan. Potrebni sastojci: 4 solje brasna od cele psenice; 1 solja brasna; 1 velika kasika kvasca; 1 velika kasika psenicnog glutena; 1/2 solje mleka; 1 solja vode; 1/3 solje ulja ili maslaca; 1/4 solje meda; 2 jajeta; 2 male kasike soli; Za premazivanje: 1 jaje + 1 kasika vode; Semenke od susama i maka. Priprema: U malu ciniju usuti toplu vodu i kvasac. Polako promesati i ciniju ostaviti sa strane da kvasac naraste. U veliku ciniju usuti obe vrste brasna, psenicni gluten, so i polako promesati. Umutiti jaja i polako dodati mleko, ulje ili maslac i kvasac. Kvasac sa sastojcima polako dodavati u ciniju sa brasnom. Od navedenih sastojaka napraviti testo. Testo namazati uljem i pokriti sa providnom folijom. Posle izvesnog vremena testo staviti na radnu povrsinu posutu brasnom. Testo podeliti na 16 jednakih delova. Svaki deo razvuci u oblik konopca i zavezati. Zatim zavezane krajeve umotati oko uvezanog kruga. Kajzerice stavit

SPANSKI PIRINAC

Слика
Pirinac pripremljen na ovakav nacin je mnogo ukusan i socan. Potrebni sastojci: 1 glavica crnog luka; 2 zelene paprike; 3 velike kasike ulja; 250g pirinca; 1 mala kasika majcine dusice; 1 veliki paradajz; 2 kocke za supu. Priprema: Luk iseci na kolutove, papriku na duguljaste komade i sve zajedno par minuta dinstati na ulju. Zatim dodati oprani pirinac, majcinu dusicu i paradajz isecen na krugove. Dodati 6dl supe od kocke koju treba posebno pripremiti. Sve zajedno kuvati na laganoj vatri 15 minuta.