Постови

Приказују се постови за август, 2021

SUTLIJAS

Слика
Ukusna i lepa poslastica jednostavna za pripremu, mozete ga jesti topao ili hladan, a i odlicno je kada nemate nista slatko a jede vam se. Potrebni sastojci: 300g pirinca; 1l mleka; 10 kasika secera (moze i manje); Cimet; Malo suvog grozdja.  Priprema: Pirinac operite i ocedite, stavite da se kuva u vodi. Kada voda ispari, sipajte mleko i  suvo grozdje.  Suvo grozdje pirincu daje poseban ukus.  Pred kraj kuvanja dodajte secer i jos malo kuvajte. Sutlijas se jako brzo skuva, ali je potrebno sve vreme mesati kako ne bi zagoreo. Sutlijas sipati u cinije i posuti cimetom. 

TALJATELE SA TARTUFIMA

Слика
Nekada testenine mogu biti veoma ukusno jelo, mogu biti i dosadne, mada uvek iznova posezemo za novim sosom. Jednom godisnje uzivamo u ovim jednostavnim jelima., koja se jako brzo spremaju za 15 minuta. Inace tartufi rastu i kod nas u pojedinim delovima Srbije, imaju specifican ukus i miris, mnogi ih obozavaju. Potrebni sastojci: 400g taljatela  ili sirokih domacih rezanaca; 50g maslaca; 50g tartufa: 1dl pavlake za kuvanje; 1 dl vode; 3 cena belog luka; Limun (par kapi); 1 dl belog vina; Persun; Biber; Sir po zelji. Priprema: Skuvajte testeninu i ostavite na stranu. Maslac, vodu, vino i pavlaku sa belim lukom prokuvajte. Luk mozete izgnjeciti ili ga izvadite nakon sto ste prokuvali sos. Posolite, pobiberite, dodajte persun i procedjenu testeninu. Izmesajte i dodajte tanko narezane tartufe, pospite sa par kapi limuna i sir po zelji.

PRZENICE

Слика
Pofezne,  moca, bundas kenjer ili przenice su veoma ukusan dorucak-vecera u slucaju da vam je ostalo nesto starog hleba,  a imate i koje jaje, pa malo mleka, pa sve to zamutite umocite hleb i pecete na vrelom ulju  i jos kada na to namazete pekmez od sljiva i zalijete belom kafom, savrseno.  Nekada u davna vremena kada sam bila dete, kada je svaka ulica imala svoj lik, decu koja se druze i bake koje prave przenice.  Sve te przenice licile su na bake koje ih prave. Po tome pamte deca koja su ostala tamo i ona koja su otisla u neku drugu novu ulicu  u kojoj se ne zna da li iko vise pravi przenice. Potrebni sastojci: Hleb; 1,5dl mleka; 2 jaja. Priprema: Isecite hleb na kriske.  Umutite jaja i mleko i dodajte malo soli. Hleb potopite u razmucena jaja. Stavite u tiganj sa zagrejanim uljem na umerenoj temperaturi,  jer ako je jaka vatra mogu da izgore. Gotove przenice izvadite i stavite na papirni ubrus kako bi upio suvisnu masnocu.  Sluzite po zelji.

PUSLICE

Слика
Potrebni sastojci: 2 belanca; 150g secera; 1 kasicica limunovog soka.  Priprema: Belanca penasto umutite sa limunovim sokom uz postepeno dodavanje secera. Mutite dok ne dobijete cvrst sneg.  Spricem istiskajte puslice zeljene velicine i oblika na pleh oblozen papirom za pecenje. Susiti 1 sat na 130 stepeni. 

LJUTO-SLATKA PILECA KRILCA

Слика
Potrebni sastojci: 2kg pilecih krilaca; 2 kasike meda; 3 kasike soja sosa; 3 kasike cili sosa; 2 kasike ulja; 4 cena belog luka; 1 kasicica bibera; 1 kasika  limunovog soka; 1 kasika zutog secera; So po potrebi; 1 kasika rendanog svezeg djumbira; Priprema: Pileca krilca operite i odstranite im krajeve. Od meda, soja sosa, limunovog soka, ulja i cilija napravite sos. U sos dodajte i ostale gore navedene zacine  i sve dobro promesajte, zatim prelijte krilca i mesajte tako da sva budu oblozena sosom. Tako pripremljena krilca ostavite preko noci u frizider.  Pre przenja,  pileca krilca jos jednom dobro izmešati. Przite krilca u tiganju  na ulju, povremeno ih okrenite kako bi dobili zlatnu boju. Sluziti uz salatu.

KUVANA RIBA

Слика
Potrebni sastojci: 750-1000g slatkovodne ribe; 1 glavica crnog luka; Malo crnog bibera u zrnu; 1 veza zeleni za supu; Lovorov list; Sok od limuna ili vinsko sirce; So; Persunov list. Priprema: Ribu ocistite,  operite,  nakapajte sokom od limuna i posolite. U vatrostalni sud stavite maslac ili margarin, rastopite ga, dolijte oko pola solje tople vode pa stavite pripremljenu ribu i poklopite.  Pecnicu prethodno zagrejte na 200 stepeni i pecite ribu oko 20-25 minuta, sto zavisi od velicine ribe.  Gotovu ribu posuti seckanim persunom, sluziti uz barenu sargarepu i krompir. 

MASLACAK

Слика
Kada se pomene maslacak prva asocijacija nam je cvetna livada, prepuna divnih zutih cvetova.  Maslacak je jedna od retkih lekovitih biljaka od koje se koriste svi delovi. Nazalost uglavnom je zaobilazimo,  sto je apsolutno  pogresno.  Maslacak pospesuje rad bubrega, jetre i zeluca, snizava nivo holesterola,  leci kozne bolesti i ekceme.  Maslacak nije dobar ukoliko imate problema sa kamenom u zuci.  Od mladog lisca maslacka pravi se salata, koja prociscava krv. SALATA OD MASLACKA  Kako biste napravili salatu od maslacka,  potrebno je da listove ove biljke dobro operete i ocedite.  Dodajte so i biber,  a zatim prelijte mesavinom maslinovog ulja i jabukovog sirceta u koje ste sitno iseckali beli luk,  sve dobro izmesajte i ostavite da odstoji pola sata pre konzumacije.  Caj od mladog lisca maslacka se preporucuje kod urinarnih infekcija.  PRIPREMA CAJA: Kasicicu osusenih listova maslacka pomesajte sa kasicicom cvetova maslacka i kasicicom sitno seckanog korena ove biljke.  Sv

ZLATNA PASTRMKA

Слика
Pastrmka zivi po planinskim potocima i u jezerima i jedna je od najukusnijih i najboljih riba koji zive u slatkim vodama. Srebrnaste je boje, a na ledjima nosi nekoliko crvenih tackica.  Tezi od 1 do 4 kilograma.  Najbolje su i najukusnije pastrmke  koje se love u maju, junu i julu mesecu. Meso pastrmke veoma je lako za varenje. Pastrmke se mogu peci,  kuvati,  prelivati maslacem, uljem i kiselim mlekom. Recept za pastrmke pecene u rerni: Potrebni sastojci: 2 vece pastrmke; 1/2kg krompira; 5 ceri paradajza; 2 limuna; So; Biber; 1 cen belog luka; Maslinovo ulje; Malo persuna.  Priprema: Ocistite,  operite i osusite, a zatim dobro usolite pastrmke,  pa ih ostavite u frizider.  U medjuvremenu iseckajte cen belog luka i persun, iscedite u to pola limuna i dodajte malo maslinovog ulja.  Sve izmesajte pa premazite pastrmku sa spoljne i unutrasnje strane.  Krompir oljustite i isecite ga na krupnije komade,  a ceri paradajz isecite na polovine, posolite i po

SVEPS

Слика
Potrebni sastojci: 4 limuna; 4 narandze; 6 grejfurta; 10 limuntusa; 5l vode; 4kg secera; 1 konzervans.  Priprema: Limun, narandze i grejfurt  sameljite na masini za meso zajedno sa korom i dodajte 5 litara vode, limuntus  i ostavite da stoji 24 sata. Nakon 24 sata procedite i dodajte 4kg secera i jedan konzervans.  S vremena na vreme promesajte dok se secer ne istopi, pa stavite u flase  i zatvorite.  Od ove kolicine  izadje 7 flaša.

LIKER OD COKOLADE

Слика
Potrebni sastojci: 1/2l mleka; 400-500g secera; 3 zumanca; 3 kasike secera; 100g cokolade; 100g alkohola; 100g ruma. Priprema:  Prokuvajte mleko i secer,  umutite zumanca sa 3 kasike secera pa pomesajte sa cokoladom i  otopite.  Kada se potpuno ohladi sve pomesati  sa alkoholom i rumom, i liker je gotov. Cuvajte u frizideru. 

SLATKA PIZZA

Слика
Potrebni sastojci: Testo za pizzu: 11/2 solja brasna; 1 prasak za pecivo; 1 soljica ulja; 1 solja mleka, jogurta ili kiselog mleka. Za nadev: 2 kasike putera; 1/4 solje Nutele; 1/2 solje seckane crne cokolade za kuvanje; 2 kasike seckane bele cokolade; 2 kasike mlevenih lesnika.  Priprema: Sve sastojke pomesati pa umesiti testo. Zagrejte rernu na 200 stepeni. Veliku tepsiju ili pleh oblozite papirom za pecenje. Nanosite testo na blago pobrasnjenoj povrsini  pleha za pecenje, vrhovima prstiju napravite udubljenje po celom testu.  Otopljenim puterom premazite celo testo. Pecite do bledo zlatne boje oko 20 minuta.  Izvadite iz rerne , nanesite Nutelu preko vrele kore, pospite naseckanom crnom i belom cokoladom.  Pecite dok cokolada ne pocne da se topi oko 2-3 minuta. Pospite mlevene lesnike.  Izrezite pizzu i posluzite.

TARANA U MLEKU

Слика
Tarana ili tarhana (turski tarhana  od persijskog tarhãne): osuseno, izmrvljeno zrnasto testo. Pre par dana sam vam pricala o tome kako sam pronasla  staru svesku sa receptima  moje mame, mada ima i nekih jos starijih verovatno su to recepti moje bake. Mama je recepte  vredno  zapisivala,  prepisivala,  skupljala  isecke i iste isprobavala.  Stari dobri recepti, porodicni,  ima i ovih modernih naravno. Skuvati dobar rucak,  a ne potrositi mnogo novca, iskoristiti namirnice koje imate u kuci  - to je posebno umece.  Tarana skuvana u mleku,  popara, cicvara,  kacamak nekada su bili omiljeni deciji dorucak,  naravno i za odrasle takodje.  Nazalost danas nepravedno zaboravljeni.  Tarana moze da se pripremi i kao slani obrok.  Potrebni sastojci: 2 jaja; 200g ostrog brasna; 1l mleka; 2 kesice vanilin secera; 5 kasika  kristal  secera.  Priprema: Unesite tvrdje testo od brasna i dva jaja. Uzimajte  manje komade testa i izrendajte na sitnijoj strani rendeta.  Narendanu

JABUKE U LISNATOM TESTU

Слика
Potrebni sastojci: 4 jabuke srednje velicine; 1/2 pakovanja lisnatog testa (200g); 1 kasika  suvog grozdja; 50g mlevenih oraha; Malo cimeta; 2 kasike meda; 1 jaje; Secer u prahu. Priprema: Jabuke oljustite i izdubite im sredinu. Pomesajte suvo grozdje,  orahe, med, cimet i time napunite jabuke.  Lisnato testo odmrznite, ostanite oklagijom i isecite na 4 dela, pa na sredinu svakog dela testa stavite jabuku i pri vrhu stisnite prstima. Ivice testa namazite belancem.  Premazati zumancem, posuti secerom u prahu. Peci  30 minuta na 200 stepeni. 

BAKLAVICE

Слика
Sredjivajuci pre par dana fioke naidjoh na jednu staru  pozutelu svesku sa starim receptima moje mame. Medju mnogim slatkim kolacima,  tortama, nasle su se i ove baklavice,  odnosno  baklava bez kora. Ja cu  vam ovaj recept preneti onako kako je napisano  u staroj pozuteloj svesci. Recept za baklavice: Pomesajte  3 soljice  (za kafu) ulja i 5 soljica mleka, dodajte uz mesanje 3 soljice  griza, 5 soljica brasna,  jedan prasak za pecivo, 100g suvog grozdja  i 100g mlevenih oraha (moze I seckani). Masu sipajte u podmazan pleh i pecite na 200 stepeni dok  blago ne porumeni. Peceno testo isecite i prelijte sa sirupom od 5 soljica secera i 4 soljice vode. Odozgo pospite  mlevenim orasima.

KOH OD PIRINCA

Слика
  Potrebni sastojci: 1l mleka; 200g pirinca; 2 vanile; 5 jaja; 200g secera; 100g suvog grozdja; 50-100g badema; Malo maslaca.  Priprema: Sipajte u serpu  mleko,  stavite na sporet.  Dodajte pirinac,  komad maslaca  velicine oraha,  jednu vanilu,  pa skuvajte pirinac,  ali da ne bude suvise gust,  zatim malo ga zasladite i prokuvajte jos malo sa secerom  i skinite sa vatre. Posebno umutite pet zumanaca sa malo secera zamirisanog  vanilom,  dodajte suvo grozdje,  oljusten,  obaren i sitno iseckan badem i ulupan  sneg od pet belanaca.  Sve pomesajte i masu izrucite u tepsiju  (serpu) namazanu  maslacem i pospite brasnom.  Pecite koh oko 30 minuta na 180 stepeni, kada bude gotov prelijte kremom od zumanaca.  Sluzite hladan.

STEVIN SENDVIC

Слика
  Potrebni sastojci: 600-700g pilecih filea; 2 jaja; 4 kasike mleka; 100g brasna; 100g prezli; 2 paradajza; 1/4 glavice slatkog kupusa; 1 pavlaka; Majonez; Sir trapist; So; Ulje za przenje. Priprema: Filete belog mesa malo izlupajte  cekicem za meso i posolite. Zagrejte  ulje u tiganju na srednjoj temperaturi,  pa uvaljajte svaki komad mesa prvo u brasno,  zatim u jaja koja ste razmutili sa malo mleka,  a zatim u prezle. Filete kratko przite dok blago ne porumene, odnosno dobiju zlatno zutu  boju. Przene  filete  odlozite na ubrus.   Mladi kupus  narendajte , posolite,  dodajte malo ulja i stavite pola  cepa  alkoholnog  sirceta,  promesajte salatu. Paradajz isecite na kriske.  Kifle za sendvice otvorite,  pa jednu stranu  premazite pavlakom, preko stavite salatu od kupusa,  preko kupusa pilece filete, malo majoneza,  paradajz  i odozgo rendani sir. Drugu stranu kifle možete takodje namazati majonezom ili pavlakom. Poklopite  i sluzite. 

RUZICE

Слика
  Potrebni sastojci: Oko 800g brasna; 10g suvog kvasca; 300ml vruceg mleka; 200g margarina; 4 kasicice secera; Pola kasicice soli; 3 zumanca. Fil: 3 belanca; 200g mlevenih oraha; 100g suvog grozdja; 4 kasike secera. Secer u prahu za posipanje.  Priprema: U vruce mleko stavite margarin da se rastopi. U vangli izmesajte kvasac, zumanca , secer,  mleko i margarin, dodajte postepeno brasno i so. Zamesite testo i ostavite da stoji deset minuta. Umutite sne od belanaca sa secerom i izmesajte sa orasima i suvim grozdjem  (moze i bez  suvog grozdja). Razvucite testo, premazite filom i umotajte.  Dobiju se tri rolata,  iseci puzice i redjati na pleh ili tepsiju.  Tepsiju premazite ili stavite  papir za pecenje.  Peku se oko 25-30 minuta na 200 stepeni.  Na kraju pospite secerom u prahu.

CEVAPI OD KROMPIRA

Слика
  Potrebni sastojci: 8 krompira; 1 jaje; 2 kasike griza; 2 kasike mrvica; 1 kasika ostrog brasna; Biber; So; 1 cen belog luka; Ulje za przenje.  Priprema: Skuvajte krompir, ocedite, kada se malo prohladi izrendajte na krupnoj strani rendeta.  Dodajte sve ostale gore navedene sastojke, zamesite da se obrazuje masa i od te mase pravite cevape.  Prziti na vrelom ulju dok ne porumene.  Sluziti  uz salatu.