KREMASTI AJVAR ROLAT ZA SVAKU PRILIKU


Tražite nešto brzo, dekorativno i jako ukusno? Kremasti ajvar rolat za svaku priliku je upravo to! Idealan je za slave, rođendane, druženja ili kada jednostavno želite da na trpezi zablista nešto posebno, a lako za pripremu. Ajvar mu daje divnu boju i blag ukus paprike, dok fil od fete, pavlake i belog luka donosi pun kremasti užitak u svakom zalogaju.

Potrebni sastojci za koru:

5 jaja

5 kašika brašna

4 kašike ajvara (blagi ili ljuti, po ukusu)

1 kesica praška za pecivo

180 g kisele pavlake


Za fil:

400 g feta sira

180 g kisele pavlake

3 čena belog luka (sitno seckana ili izgnječena)


Priprema:

1. Umutite koru:
Umutite jaja mikserom dok ne postanu penasta. Dodajte brašno, prašak za pecivo i ajvar, pa sve lepo sjedinite. Na kraju umešajte kiselu pavlaku.

2. Pečenje:
Smesu izlijte u pleh obložen papirom za pečenje i poravnajte. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 15-20 minuta, dok ne porumeni.

3. Napravite fil:
U činiji izgnječite feta sir viljuškom, dodajte pavlaku i beli luk. Sve dobro izmešajte dok ne dobijete ujednačen, kremast fil.

4. Uvijanje:
Pečenu koru pažljivo prebacite na kuhinjsku krpu ili papir, ostavite da se prohladi, pa premažite filom. Uvijte u rolat, umotajte u foliju i stavite u frižider da se stegne (najmanje 1 sat).

5. Sečenje i serviranje:
Secite pažljivo na kolutove i služite kao predjelo, meze ili ukras svake trpeze.

Saveti:

Ako volite pikantnije, koristite ljuti ajvar.

Po želji, u fil možete dodati i kašičicu majoneza, malo seckanog peršuna ili kašiku mlevenih oraha za dodatnu teksturu.

Rolat možete pripremiti i dan ranije – biće još lepši kad odstoji.

Коментари

Популарни постови са овог блога

KIS SA SIROM I SUNKOM

ROLAT OD SPANACA

SVINJSKI GULAS SA CRNIM VINOM