KREMASTI AJVAR ROLAT ZA SVAKU PRILIKU
Tražite nešto brzo, dekorativno i jako ukusno? Kremasti ajvar rolat za svaku priliku je upravo to! Idealan je za slave, rođendane, druženja ili kada jednostavno želite da na trpezi zablista nešto posebno, a lako za pripremu. Ajvar mu daje divnu boju i blag ukus paprike, dok fil od fete, pavlake i belog luka donosi pun kremasti užitak u svakom zalogaju.
Potrebni sastojci za koru:
5 jaja
5 kašika brašna
4 kašike ajvara (blagi ili ljuti, po ukusu)
1 kesica praška za pecivo
180 g kisele pavlake
Za fil:
400 g feta sira
180 g kisele pavlake
3 čena belog luka (sitno seckana ili izgnječena)
Priprema:
1. Umutite koru:
Umutite jaja mikserom dok ne postanu penasta. Dodajte brašno, prašak za pecivo i ajvar, pa sve lepo sjedinite. Na kraju umešajte kiselu pavlaku.
2. Pečenje:
Smesu izlijte u pleh obložen papirom za pečenje i poravnajte. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 15-20 minuta, dok ne porumeni.
3. Napravite fil:
U činiji izgnječite feta sir viljuškom, dodajte pavlaku i beli luk. Sve dobro izmešajte dok ne dobijete ujednačen, kremast fil.
4. Uvijanje:
Pečenu koru pažljivo prebacite na kuhinjsku krpu ili papir, ostavite da se prohladi, pa premažite filom. Uvijte u rolat, umotajte u foliju i stavite u frižider da se stegne (najmanje 1 sat).
5. Sečenje i serviranje:
Secite pažljivo na kolutove i služite kao predjelo, meze ili ukras svake trpeze.
Saveti:
Ako volite pikantnije, koristite ljuti ajvar.
Po želji, u fil možete dodati i kašičicu majoneza, malo seckanog peršuna ili kašiku mlevenih oraha za dodatnu teksturu.
Rolat možete pripremiti i dan ranije – biće još lepši kad odstoji.
Коментари
Постави коментар
Vaše mišljenje mi je važno!
Dragi čitaoci,
Želim da čujem vaše utiske! Molim vas da popunite obrazac ispod i podelite svoje mišljenje, sugestije ili predloge. Vaši komentari mi pomažu da sadržaj bude još bolji.
Hvala što ste ovde i što učestvujete!