PILEĆA DŽIGERICA SA CRNIM LUKOM I SVEŽIM PARADAJZOM (NA KAŠIKU)


Toplo, domaće jelo koje miriše na detinjstvo – jednostavno, ukusno i zasitno. Idealno kada vam treba nešto brzo, a domaće.

Pileća džigerica često je nepravedno zapostavljena u svakodnevnoj kuhinji, a zapravo je izuzetno hranljiva, pristupačna i veoma ukusna kada se pripremi kako treba. Ovaj recept donosi savršen balans između blagih ukusa luka i paradajza, uz bogati saft koji se savršeno slaže sa svim vrstama priloga – pire krompirom, pirinčem, testeninom ili jednostavno parčetom hleba za umačenje.


Potrebni sastojci (za 5 osoba):

800 g pileće džigerice

3 glavice crnog luka

1 veća paprika (zelena ili crvena)

3 zrela sveža paradajza

3 čena belog luka (po želji)

So, biber, suvi začin po ukusu

1 ravna kašika slatke mlevene paprike

Prstohvat tucane ljute paprike (po želji)

1 i po kašika brašna

Ulje ili mast za prženje

Oko 250 ml vode ili supe (dodavati po potrebi)


Priprema:

1. Očistite džigericu od žilica i opranih ostataka, pa je isecite na veće komade.

2. Na ulju propržite luk isečen na rebarca dok ne postane staklast.

3. Dodajte papriku, kratko propržite, pa ubacite džigericu i propržite je sa svih strana dok ne izgubi sirov izgled.

4. Ubacite seckane paradajze i beli luk. Dinstajte sve zajedno 10-ak minuta dok paradajz ne omekša i pusti sok.

5. Začinite solju, biberom, suvim začinom i mlevenom paprikom.

6. Umutite brašno sa malo vode i dodajte u jelo. Sipajte još vode ili supe po potrebi da se dobije lep, gust saft.

7. Kuvajte još 10–15 minuta na laganoj vatri, da se svi ukusi sjedine.

Saveti za serviranje:

Jelo je još ukusnije kada malo odstoji.

Odličan je izbor za porodični ručak – toplo, na kašiku i sa puno ukusa.

Uz krompir-pire, testeninu ili pirinač, dobićete kompletan obrok za pet osoba.

Коментари

Популарни постови са овог блога

KIŠ SA SIROM I ŠUNKOM

ROLAT OD SPANACA

SVINJSKI GULAS SA CRNIM VINOM