SLANI ROLAT OD MAKA – NEOBIČAN UKUS KOJI OSVAJA


Ako tražite originalnu ideju za predjelo koje će svi komentarisati – slani rolat od maka je pravi izbor! Ova zanimljiva kombinacija daje izvanredan spoj meke, vazdušaste kore sa blagim ukusom maka i bogatog fila. Savršen je za praznične trpeze, rođendane ili kada jednostavno želite da iznenadite svoje goste (i nepce).

Sastojci za koru:

4 jaja

4 kašike brašna

1 kašičica praška za pecivo

3 kašike mlevenog maka

100 ml jogurta

Prstohvat soli


Sastojci za fil:

200 g krem sira

100 g sitno rendanog kačkavalja

100 g šunke (seckane ili rendane)

1–2 kašike kisele pavlake (po potrebi)

So, biber, peršun ili beli luk u prahu – po ukusu


Priprema:

1. Umutite jaja sa prstohvatom soli dok ne postanu penasta i svetla.


2. Dodajte jogurt, pa lagano umešajte brašno pomešano s praškom za pecivo i mak.


3. Sipajte smesu u pleh (oko 30x20 cm) obložen papirom za pečenje.


4. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 15 minuta – dok kora blago ne porumeni.

5. Ispečenu koru još vruću uvijte u rolat zajedno sa papirom i ostavite da se potpuno ohladi.


6. U međuvremenu, pripremite fil – sjedinite krem sir, kačkavalj, šunku i začine. Po potrebi dodajte malo pavlake da se sve lepo poveže.


7. Kada se kora ohladi, pažljivo je razvijte, premažite filom i ponovo urolajte.


8. Umotajte rolat u providnu foliju i ostavite ga u frižideru najmanje sat vremena pre služenja.

Saveti:

Za jači ukus, dodajte sitno seckane masline, sušeni paradajz ili senf u fil.

Umesto šunke, možete koristiti dimljenu piletinu ili čak dimljeni tofu za vegeterijansku verziju.

Rolat se može praviti i dan ranije – biće još lepši kada se dobro stegne.

Ovaj recept je pravi dokaz da slana jela sa makom mogu biti i te kako zanimljiva i ukusna. 


Коментари

Популарни постови са овог блога

KIŠ SA SIROM I ŠUNKOM

ROLAT OD SPANACA

SVINJSKI GULAS SA CRNIM VINOM