SLANI ROLAT OD MAKA – NEOBIČAN UKUS KOJI OSVAJA
Ako tražite originalnu ideju za predjelo koje će svi komentarisati – slani rolat od maka je pravi izbor! Ova zanimljiva kombinacija daje izvanredan spoj meke, vazdušaste kore sa blagim ukusom maka i bogatog fila. Savršen je za praznične trpeze, rođendane ili kada jednostavno želite da iznenadite svoje goste (i nepce).
Sastojci za koru:
4 jaja
4 kašike brašna
1 kašičica praška za pecivo
3 kašike mlevenog maka
100 ml jogurta
Prstohvat soli
Sastojci za fil:
200 g krem sira
100 g sitno rendanog kačkavalja
100 g šunke (seckane ili rendane)
1–2 kašike kisele pavlake (po potrebi)
So, biber, peršun ili beli luk u prahu – po ukusu
Priprema:
1. Umutite jaja sa prstohvatom soli dok ne postanu penasta i svetla.
2. Dodajte jogurt, pa lagano umešajte brašno pomešano s praškom za pecivo i mak.
3. Sipajte smesu u pleh (oko 30x20 cm) obložen papirom za pečenje.
4. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 15 minuta – dok kora blago ne porumeni.
5. Ispečenu koru još vruću uvijte u rolat zajedno sa papirom i ostavite da se potpuno ohladi.
6. U međuvremenu, pripremite fil – sjedinite krem sir, kačkavalj, šunku i začine. Po potrebi dodajte malo pavlake da se sve lepo poveže.
7. Kada se kora ohladi, pažljivo je razvijte, premažite filom i ponovo urolajte.
8. Umotajte rolat u providnu foliju i ostavite ga u frižideru najmanje sat vremena pre služenja.
Saveti:
Za jači ukus, dodajte sitno seckane masline, sušeni paradajz ili senf u fil.
Umesto šunke, možete koristiti dimljenu piletinu ili čak dimljeni tofu za vegeterijansku verziju.
Rolat se može praviti i dan ranije – biće još lepši kada se dobro stegne.
Ovaj recept je pravi dokaz da slana jela sa makom mogu biti i te kako zanimljiva i ukusna.
Коментари
Постави коментар
Vaše mišljenje mi je važno!
Dragi čitaoci,
Želim da čujem vaše utiske! Molim vas da popunite obrazac ispod i podelite svoje mišljenje, sugestije ili predloge. Vaši komentari mi pomažu da sadržaj bude još bolji.
Hvala što ste ovde i što učestvujete!