Постови

Приказују се постови за 2022

GIBANICA PET KORA

Слика
Potrebni sastojci: Za dva rolata. 500g kora za pitu ili gibanicu; 300g kackavalja; 300g sunke ili parizera; 1 kisela pavlaka; 2 jaja; 70ml ulja; Kecap. Priprema: Kackavalj i sunku ili parizer izrendajte. Redjajte kore po sledecem redosledu: I kora - premazite uljem; II kora - premazite kecapom; III kora - premazite polovinom pavlake i odozgo pospite rendanim kackavaljem; IV kora - stavite sunku i  V kora - premazite jednim umucenim jajetom. Uvijte u rolat. Isti postupak je i za drugi rolat. Rolate stavite na pleh oblozen papirom za pecenje pa premazite sa malo pavlake.  Pecite na 200 stepeni oko 25 minuta, vi prilagodite sami vreme pecenja jer zavisi kakva vam je rerna. 

BOZICNA CESNICA

Слика
Ova cesnica se razlikuje od one klasicne koja se mesi i  koja nije slatka. Ova se pravi od kora za pitu u slatkoj verziji, u nju se takodje stavlja novcic.  Inace uglavnom se pravi u Vojvodini. Potrebni sastojci: 1/2kg kora za pitu; 1/2kg mlevenih oraha; 150g suvog grozdja; 300g secera; 2dl vode; 1dl ulja; 4dl kisele vode; 300g meda. Priprema: Pleh podmazite, stavite dve kore, poprskajte uljem i vodom. Na trecu koru stavite fil od oraha, suvog grozdja (suvo grozdje potopite u vodi da nabubri, pa ga osusite na cistoj kuhinjskoj krpi),secera i malo meda. Tako raditi dok ne potrosite sve kore. Negde kada ste potrosili polovinu materijala stavite na nadev novcic koji ste prethodno dobro oprali. Za kraj ostavite dve kore, premazate ih dobro uljem i isecite cesnicu na parcice zeljene velicine. Pecite na 180 stepeni oko 20 minuta.  Pred kraj pecenja cesnicu zalijte sa 2dl vode i 2 kasike meda. Iskljucite rernu i vratite cesnicu da upije premaz.

RIBLJA CORBA

Слика
Potrebni sastojci: 1kg ribe (birajte nekoliko razlicitih vrsta ili samo jednu, kako god izaberete necete pogresiti); 2 kasike ulja; 2 kasike brasna; 3 sargarepe; 1 crni luk; 1 jaje; Pola limuna; 2 lista lovora; 1 casa pavlake; 1 kasicica aleve paprike; Biber; So; Persun. Priprema: Ocistite ribu od krljusti izvadite iznutrice, operite je u hladnoj vodi i iseckajte na kockice. U vecem loncu zagrejte vodu u koju cete prethodno dodati sargarepu,  luk, lovor i so. Posle pola sata dodajte i ribu da se kuva jos 15 minuta. Potom je izvadite iz vode, sacekajte da se malo ohladi i sto bolje je ocistite od kostiju, a onda ponovo vratite u corbu koja se krcka.  U tiganju zagrejte ulje, a onda mu dodajte brasno, alevu papriku i pola solje corbe.  Sve dobro uprzite, skinite sa vatre i dodajte bibera,  pavlaku, jaje i iscedjen limun. Izmesajte dobro sve sastojke, a potom dolijte smesu u corbu i cekajte da se krcka jos neko vreme.  Znacete da je corba gotova kada riba pocne pol

KOBASICE SA LUKOM U PIVU

Слика
Potrebni sastojci: 1/2kg rostiljskih kobasica; 1 velika glavica luka ili 2 manja; 3dl piva; So. Priprema: Nasecite luk na tanje polukrugove. U tepsiju prvo rasporedite crni luk da prekrije dno, posolite ga prstohvatom soli. Preko poredjajte kobasice,  prelijte pivom. Rernu zagrejte na 200 stepeni i pecite oko sat vremena. Negde na pola pecenja okrenite kobasice kako bi se ispekla i druga strana.  Posluzite uz krompir pire, salatu i hladno pivo.

BORANIJA SA PILETINOM

Слика
Potrebni sastojci: 500g zute boranije; 1 crni luk; 1 veca sargarepa; 1 veci krompir; 1 kutlaca kuvanog paradajza; 1 paskanat; 600-800g pilecih bataka i karabataka; 6 cena belog luka; 1 pileca kocka za supu; 1,5 kasika brasna; 1 kasika slatke crvene paprike; Ulje; Zacin po ukusu; So po ukusu; Biber po ukusu; Persun. Priprema: Crni luk iseckajte sitno, sargarepu i paskanat na tanke kolutove,  krompir isecite na kockice. Sve sastojke stavite u serpu, dodajte boraniju, pilece meso i 1 kutlacu kuvanog paradajza. Nalijte vodom da ogrezne i  kuvajte na tihoj temperaturi uz povremeno dolivanje vode.  Boraniju kuvajte dok ne omeksa pa dodajte kockicu za supu.  Zatim napravite zaprsku, sipajte ulje dodajte brasno da se uprzi, sklonite sa ringle i dodajte jednu kasiku aleve paprike, promesajte i sipajte u boraniju. Dodajte zacine po ukusu  i pustite da se krcka jos 10 minuta. Kada sklonite sa vatre dodajte beli luk i persun. Ostavite poklopljeno kako bi boranija poprimila

KUGLOF

Слика
Potrebni sastojci: 4 jaja; 160g kristal secera; 120g maslaca ili margarina; 2 kasicice ekstrata vanile; 300g brasna; 1 prasak za pecivo. Priprema: Umutite jaja sa secerom u vazdusast krem dok ne udvostruci svoj obim. Dodajte prethodno istopljen i ohladjen maslac i  ekstrat vanile,  mesajte dok se ne sjedine sastojci. Prosejte brasno i pomesajte sa praskom za pecivo, mesajte i postepeno dodajte u smesu od jaja. Namazite kalup sa malo maslaca i sipajte smesu u njega, stavite kolac u rernu da se pece na 180 stepeni oko 35 minuta dok ne dobije zlatno-zutu boju, proverite cackalicom ukoliko nista ne ostane na cackalici kolac je pecen.

SARMA SA SAMPINJONIMA

Слика
Kada kazemo sarma mislimo na onu nasu klasicnu sarmu sa mesom, ova sarma je ista samo posna umesto mesa stavila sam sampinjone.  Potrebni sastojci: 1 glavica kiselog kupusa; 1/2kg sampinjona; 200g pirinca; 4-5 glavica crnog luka; Ulje; 1 kasika aleve paprike; Biber; Zacin i so po ukusu. Priprema: Odvojite listove kupusa, operite u  vodi,  zatim skinite zadebljane delove. Pirinac obarite.  Crni luk iseckajte sitno i proprzite ga na ulju da dobije staklastu boju. Sampinjone operite i iseckajte,  pa stavite da se prze zajedno sa lukom, przite dok ne ispari voda, potom dodajte 1 kasiku aleve paprike, posolite. Sklonite sa ringle i dodajte bareni pirinac,  pobiberite i promesajte.   Stavljajte po jednu kasiku fila na list. Uvijajte sarme i redjajte u serpu. Na dno serpe sipajte malo ulja, stavite par listova i redjajte sarme. Prelijte sarme sa jednom casom vode. Prekrijte ih ostatkom listova.  Stavite da se sarma kuva na umerenoj temperaturi, a mozete je

SVE MANJE JEDEMO KUVANA JELA

Слика
U poslednje vreme sve vise se promovise sirova hrana.  Nase podneblje kao i nasa genetika zahtevaju da jedemo kuvanu hranu kao sto su to radile nase mame, bake. Danas nazalost sve manje jedemo kako kaze nas narod "na kasiku".  Danas se brzo zivi pa zene nemaju vremena da prave rucak.  Nekada se radilo do 15 casova, a sada do 17, mada su zene koje su radile kuvale uvece za dva dana. Generalno mnogo ljudi kupuje gotova jela,  verovatno im je lakse da kupe dve do tri porcije,  podgreju i to je to.  Vise se ide na kvantitet nego na kvalitet,  promenila se tehnologija priprema hrane, promenio se nacin ishrane, promenile su se i same namirnice.  Nije to vise onako kako je bilo,  kod mene u kuci se kuva stalno,  bar jedan obrok mora da bude na kasiku. Da li i vi kuvate ili kupujete gotova jela? 

DOMACI CIPS OD KROMPIRA

Слика
Hrskavi, slan, neodoljivi cips, odlicno ide uz casu piva. Potrebni sastojci: 1,2kg krompira; 1,5-2dl ulja; So po ukusu. Priprema: Krompir oljustite i operite ga. Sa nozem ili ljustilicom za povrce isecite tanke listice od krompira. Ostavite da stoji u vodi par sati kako bi krompir pustio svoj skrob, procedite, zatim isperite i dobro prosusite sa krpom.  Prziti u dubokom vrelom ulju. Przeni cips vaditi na salvetu da se dobro ocede od masnoce. Posoliti i promesati. Prijatno!

AMERICKI KEKSICI

Слика
Potrebni sastojci: 125g maslaca; 70g belog secera; 70g smedjeg secera; 300g brasna; 2 jaja; 1 kesica praska za pecivo; 1-2 kasicice cimeta; Rendana kora od pomorandze; 200g cokolade za kuvanje ili 2 pakovanja cokoladnih dugmica.  Priprema: Na tihoj vatri otopite maslac, u posebnoj posudi pomesajte beli i  smedji secer.  Prelijte istopljenim maslacem i promesajte, zatim u smesu dodajte dva cela jaja i  umutite zicom za mucenje.  Kada se sve lepo sjedinilo dodajte brasno pomesano sa praskom za pecivo,  cimet, narendanu koru pomorandze i sitno seckanu cokoladu. Sve sastojke umesite i pravite kuglice, redjajte ih sa razmakom u pleh oblozen papirom za pecenje.  Pecite na 200 stepeni 15 minuta.

SOCNA PITA SA JABUKAMA

Слика
Pita sa jabukama, visnjama...uvek je dobrodosla na svaku trpezu.  Potrebni sastojci: 500g kora za pitu; 1kg jabuka; 4 kasike secera; 1 vanilin secer; 3 kasike griza; Po ukusu cimeta; 70ml ulja; 70ml vode. Priprema: Jabuke oljustite i izrendajte, zatim im dodajte secer, griz, vanilin secer i cimet pa promesajte.  U jednu manju ciniju pomesajte ulje i  vodu. Kore podelite tako da dobijete 4 rolata. Prvu koru premazite uljem i vodom, zatim drugu, trecu,  poslednju koru ne treba premazivati, vec na nju stavite  izrendane jabuke i uvite u rolat. Postupak ponovite dok ne utrosite sve kore. Rolate redjajte na pleh oblozen papirom za pecenje. Premazite rolate ostatkom ulja i vode.  Pitu pecite na 200 stepeni oko 20 do 25 minuta. Kada se ohladi pospite je prah secerom.

SOCNA PILETINA SA KROMPIROM IZ RERNE

Слика
Potrebni sastojci: 1kg krompira; 4 kom.pilecih bataka i karabataka; 2 sargarepe; 2 glavice crnog ili crvenog luka; 1 kasika vegete; 1 kasicica soli; 1 kasicica crvene paprike; 1 kasicica bibera; Ulje. Priprema: Krompir, sargarepu i luk oljustite. Vece krompire isecite na 4 dela, manje prepolovite. Sve secite na vece komade.  Pomesajte so, biber, vegetu i crvenu papriku.  Zacinite krompir i meso pa sve izmesajte, da se lepo zacini celi krompir i piletina. Dodajte malo ulja. Rasporedite po tepsiji.  Naspite 1 casu vode. Pokrijte celu tepsiju papirom, pa folijom, papir zadrzava sve sokove i sve mirise dok se kuva. Pecite na 200 stepeni oko 20 minuta.  Posle 20 minuta skinite foliju i papir, samo pazite da se ne opecete,  vruce je.  Prelijte sa jos malo ulja i vratite u rernu da porumeni.  Krompir je lep i  socan, fantasticnog mirisa.

CHEESECAKE ORANGE

Слика
Potrebni sastojci: 5 pomorandzi; 500ml slatke pavlake; 400g sitnog sira Moja kravica, moze i neki drugi; 250g secera u prahu; 300g mlevene plazme; 1 casa soka od pomorandze; 180g margarina; 6 supenih kasika secera; 1 kesica kremfixa; 2 kesice vanilin secera; 3 kesice zelatina.  Priprema: Iscedite pomorandze i prokuvajte, ukoliko su kisele dodajte nekoliko kasika secera.  Za to vreme istopite margarin, pa dodajte mlevenu plazmu i casu soka od pomorandze.   Mutite dok se ne dobije zeljena smesa. Smesa treba da bude rastresita, zatim prstima utisnuti u kalup. Kada je voce gotovo stavite jednu kesicu zelatina (sa 4 kasike vode i ostaviti da nabubri,  kada nabubri rastopiti malo i ostaviti da se ohladi).  Dok se voce hladi, umutite slatku pavlaku sa jednom kesicom kremfixa,  zatim dodajte sir, 1 vanilin secer i 250g secera u prahu. Sve to kada ste umutili ostavite 10 minuta 2 kesice zelatina sa 8 kasika vode da nabubri i kada nabubri staviti malo da se ra

SALATA OD KUKURUZA

Слика
Pocela je sezona slava, osim sarmi, pecenja, obicno se spremaju i razna predjela. Evo jednog recepta za predjelo, odnosno salatu koja se odlicno kombinuje sa mesom, a i moze se jesti samostalno kao predjelo. Vrlo je jednostavna i brzo se sprema.  Potrebni sastojci: 500g kukuruza secerca; 200g kisele pavlake; 100g majoneza; So po ukusu; Mirodjija; Sok od pola limuna; 1 glavica crnog luka; Persun za dekoraciju. Priprema: Kukuruz secerac  obarite, iscedite i operite hladnom vodom.  Kada ste to uradili prebacite ga u vecu posudu. Crni luk iseckajte sitno kao i mirodjiju, zatim ih dodajte u kukuruz. Dodajte pavlaku, majonez i  sve zajedno izmesajte. Dodajte so po ukusu i  limunov sok, pa sve sjedinite. Salatu ostavite sat vremena u frizideru. Kada je izvadite dekorisite je persunom.

SPECLE

Слика
Specle su tradicionalno nemacko jelo. Mogu da se sluze na najrazlicitije nacine, njihova priprema je jednostavna, a sastojci od kojih se prave imamo uvek u kuci i jeftini su. Specle se mogu sluziti kao prilog uz meso sa umakom, uz gulas koji sam danas pravila i mogu vam reci da je kombinacija savrsena. Osim slanih varijanti  specle mozete posluziti u slatkoj varijanti sa orasima, makom, cokoladom... Potrebni sastojci: 5 jaja; 500g ostrog brasna; 1 kasicica soli; 250ml vode. Priprema: Umutite jaja sa malo soli i polovinom vode,  postepeno dodajte brasno jer smesa ne sme da bude previse gusta. Mesajte pa ako je potrebno dodajte jos malo vode. Testo bi trebalo da vam bude gusce nego za palacinke.  Iznad serpe sa provrelom slanom vodom stavite rende i  kasikom sipajte smesu, polako povlacite kako bi se napravile specle, za to ce vam biti potrebno  svega par minuta. Skuvane specle ce isplivati na povrsinu  kao kada pravite knedle za supu. Procedite ih

DOMACI SIR ZA PITU

Слика
Nekada mozda ne stignete da kupite sir  kako bi ste napravili pitu, nista strasno mozete ga i sami napraviti i  to ni manje ni vise, nego za 10 minuta. Mogu vam reci da je odlican, bas onako kako treba za pite, sitan, mek, ne morate dodavati mleko u sir. Potrebni sastojci: 4 litra punomasnog mleka; 8g limuntusa ili sok od limuna; 7g soli. Priprema: Zagrejte mleko do kljucanja.  Dodajte limuntus ili sok od limuna u vruce mleko, mesajte oko dva minuta dok se sir ne usiri.  Iscedite sir iz surutke,  posolite i ostavite da se ohladi. 

NAMAZ OD AVOKADA

Слика
Potrebni sastojci: 2 avokada; 2 kuvana jaja; 70g sitnog sira; So po ukusu; Biber po ukusu; Sok od limuna po ukusu. Priprema: Ocistite avokado od kore i uklonite kosticu.  Dodajte sir, jaja, malo soli i 1-2 kasike soka od limuna. Izgnjecite sve viljuskom dok ne dobijete kremastu masu.

SLANA TORTA SA PECENIM PAPRIKAMA

Слика
Potrebni sastojci: 1kg crvenih paprika; 4 jaja; 300g sitnog sira; 100g kackavalja; 2 kisele pavlake; 300g brasna; 300g prezli; So; Ulje za pohovanje. Priprema: Crvene pecene paprike ocistite i  ispohujte ih tako sto cete svaku papriku uvaljati prvo u brasno u koje ste dodali malo soli, jaja i  prezle.  Jednu i po pavlaku , sir, sunku pomesajte (mozete dodati i krastavcice). Paprike podelite na tri dela. Prvi poredjajte u na tacnu, nafilujte, preko drugi red pa opet fil pa ponovite postupak jos jednom.  Tortu na kraju premazite ostatkom pavlake i  pospite je rendanim kackavaljem. 

COKOLADNI SUFLE

Слика
Potrebni sastojci: 250ml mleka; 80g kristal secera; 80g omeksalog maslaca; 30g brasna; 30g crne cokolade; 4 belanca; 2 zumanca; So. Priprema: Stavite mleko da prokljuca sa 55g kristal secera. Pomesajte brasno sa maslacem, pa razblazite u kljucalom mleku zajedno sa izlomljenom cokoladom.  Pustite da prokljuca, pa sklonite sa ringle.  Dodajte zumanca promesajte i pustite da se ohladi.   Umutite belanca sa prstohvatom soli, kada smesa postane penasta,  dodajte preostali secer. Lagano je sjedinite sa smesom od cokolade.  Rasporedite je u 4 podmazane posude posute secerom, pa pecite u rerni oko 25 minuta na 170 stepeni. Posluzite sufle sa kakaom.

PUNJENA JAJA

Слика
Potrebni sastojci: 10 kuvanih jaja; 200g krem sira; 100g majoneza; 100g senfa; So; Biber. Priprema: Jaja skuvajte i isecite na pola po duzini.  Izvadite zumanca i njih izgnjecite viljuskom. U jednoj posudi pomesajte krem sir, majonez i senf.  Izgnjecena zumanca prebacite u ciniju sa krem sirom i sve dobro izmesajte, zacinite po zelji i punite polutke jaja.  Jaja mozete ukrasiti odnosno posuti sa malo crvene slatke paprike ili seckanim prazilukom.