Постови

Приказују се постови за септембар, 2019

VOCNI KOLAC

Слика
Ovaj kolac se pravi veoma brzo, nije vam potreban mikser, a vrlo je ukusan i osvezavajuci. Idealan kada nemate nista slatko a jede vam se. Potrebni sastojci: 3 jajeta; 4 soljice za kafu secera; 1 soljica ulja; 2,5dl kiselog mleka ili jogurta; 1 prasak za pecivo; 6 soljica brasna; 500g malina, visanja..ili nekog drugog voca; 1 vanilin secer; Strugana kora od 1/2 limuna; i Malo prah secera za posipanje. Priprema: U posudu sipati sve sastojke osim voca i varjacom izmesati lagano, na kraju kratko zicom ujednaciti masu. Podmazanu tepsiju posuti brasnom. Sipati pola smese pa je peci u rerni 10-ak minuta na 180 stepeni. Izvaditi tepsiju iz rerne i rasporediti voce po testu. Posuti vanilin secerom. Ako je voce zamrznuto ne odmrzavati ga, (moze se malo ocediti od soka) preko voca sipati ostatak smese pa tepsiju vratiti u rernu i peci jos 15-ak minuta. Prohladjen kolac posuti prah secerom, iseci pa posluziti.

JAGNJECI BUT

Слика
Potrebni sastojci: Jagnjeci but; Saka morske soli; 5 cenova belog luka; Ruzmarin; Biber; 200ml ulja; 2kg krompira. Priprema: U dobro opran jagnjeci but utrljati morsku so i biber, staviti kuglice ruzmarina ili suvi ruzmarin i umotati but u foliju pa ga staviti u frizider da odstoji nekoliko sati.  Kada se but izvadi iz frizidera preliti ga uljem i preneti u pleh, pa u hladnu rernu koju potom treba ukljuciti na 180 stepeni. Na taj nacin ce se jagnjece meso peci sporije zbog cega ce biti socnije. Peci meso oko 60 minuta, posle cega treba dodati malo vode(1-2 case) i okrenuti ga da se ravnomerno ispece. Posle 30 minuta ponovo treba da se okrene pecenje, dodati isecen krompir na kocke. Peci jos oko 35 minuta ili manje oko 25 minuta.  Pred kraj pecenja sitno iseckani beli luk. Posle potrebno je da se pecena jagnjetina opusti najmanje 15 minuta, da bi bila meksa i socnija. Posle toga moze da se sece. 

KOH OD GRIZA

Слика
Jednostavna, ukusna i ekonomicna poslastica iz detinjstva i pomalo zaboravljeni kolac. Potrebni sastojci; 8 jaja; 4 pune kasike secera; 16 punih kasika griza; 1/2 limuna - izrendana kora. Preliv: 1,5l mleka; 10 kasika secera; 1-2 kesice vanilin secera. Priprema: Zakuvati mleko sa secerom i vanilin secerom, paziti da ne zagori. Oprati limun sodom bikarbonom, prosusiti ga i izrendati 1/2 kore, izmeriti i prosejati griz.  Kalup za pecenje namazati i posuti brasnom, visak brasna otresti i staviti papir na dno posude. Ukljuciti rernu da se greje na 200 stepeni. Odvojiti zumanca od belanaca. Belanca kratko mutiti mikserom pa dodati jednu po jednu kasiku secera i nastaviti sa mucenjem dok se ne postigne cvrst sam. Zatim dodavati jedno po jedno zumance a mikser podesiti na najmanju brzinu. Staviti izrendanu koru od limuna u testo. Dodavati jednu po jednu kasiku griza i promesati varjacom izmedju dodavanja. Sipati testo u kalup za pecenje, staviti u zagrejanu rernu i peci kola

VEGETARIJANA ZAPECENI KROMPIR

Слика
Potrebni sastojci: 4-5 krompira (zavisi od velicine krompira); 2 paprike; 1 glavica crnog luka; 2-3 cena belog luka; 1-2 paradajza; 2 sargarepe; Malo persuna; So; Biber; Mesavina zacina; 1 kasika brasna; 150ml pavlake za kuvanje. Priprema: Oguliti krompir pa narezati na kockice. Dodati na kockice secene paprike, luk, sargarepu, beli luk, oljusten i iseckan paradajz. Sve zaciniti solju, biberom, mesavinom zacina, pa dodati kasiku brasna.  Promesati pa istresti u vatrostalnu posudu koju ste prethodno premazali puterom. Posuti seckanim persunom i preliti jednom kasikom ulja, dodati i jednu solju vode. Prekriti folijom i ubaciti u zagrejanu rernu.  Peci na 200 stepeni oko pola sata, pa skinuti foliju, preliti pavlakom za kuvanje, pa vratite u rernu jos oko 15 minuta.

POMODORI BRUSCHETTA

Слика
Idealno za veceru... Potrebni sastojci: 1 baget; 200ml paradajz pirea; 2 kasike koncentrovanog paradajza; 1 konzerva tunjevine; 70-80g rendanog biljnog kackavalja. Priprema: Baget iseci na komade zeljene debljine. Paradajz pire i koncentrovani paradajz promesati, a kackavalj narendati.  Kriske bageta redjati u pleh oblozen pek papirom. Na svako parce staviti po malo smese od paradajza. Preko rasporediti po malo tunjevine (zajedno sa uljem iz konzerve). Sve posuti rendanim biljnim kackavaljem. Zapeci u rerni zagrejanoj na 220 stepeni oko desetak minuta tek da se kackavalj malo otopi.

PILETINA U JOGURTU

Слика
Jako brz i ukusan rucak. Piletina je socna i mekana. Potrebni sastojci: 2-3 parceta belog pileceg mesa; 1 velika solja jogurta; 1 kasicica senfa; Po potrebi karija; Po potrebi bibera; 1/2 limuna; 2 cena belog luka; 1/3 solje vode. Priprema: Meso iseckati na kockice i staviti u serpicu. Zaciniti solju, biberom i karijem. Dodati senf i sitno seckani beli luk. Sve izmesati kasikom da se zacinima sjedine sa celom kolicinom mesa, izmesati jogurt i vodu i preliti preko mesa. Sve izmesati kasikom da svaki komadic bude pod jogurtom. Sve staviti na slabu vatru i krckati dok meso ne omeksa. Bude jako brzo gotovo i jako ukusno. 

ZAMRZAVANJE JAGODA I MALINA

Слика
Jagode i maline su osetljivo voce koje je najbolje oprano i ocedjeno od vode poredjati na plasticne posluzavnike ili plehove koji mogu stati u fioku zamrzivaca. Posuti ih ravnomerno sa par kasika secera pa posluzavnike staviti u zamrzivac na 3-4 sata da se voce zamrzne. Tada ih premestiti u kese i onda ostaviti u zamrzivac. Tako ovo nezno voce nece biti zgnjeceno, vec ce svaka vocka biti cela.

BANANE

Слика
Banane sadrze tri vrste secera i to: fruktozu, glukozu i saharozu. Organizmu daje trenutnu energiju i krepkost, cini da ostanemo u dobroj kondiciji pa je zato i omiljeno voce sportista, pogotovo atleticara. Triptopan iz banane u organiznu se pretvara u serotinin ( hormon srece) sto znaci da nam upotreba ovog voca moze popraviti raspolozenje i tako pomoci u lecenju blazih oblika depresije. Zatim su bogate kalijumom, vitaminima B6 i B12. Mogu biti korisne i kod odvikavanja od pusenja, jer organizmu ublazavaju stres od gubitka nikotina. Banana za dorucak je zlata vredna, za rucak srebra, a za veceru je ravna ubistvu. DZEM OD BANANA I COKOLADE Savrsen spoj banane i cokolade, morate obavezno probati Potrebni sastojci: 5 banana; 150g secera; 1 kasika soka od limuna; 50ml vode; 70g cokolade za kuvanje. Priprema: Banane ispasirati stapnim mikserom i u to dodati sok od limuna. Staviti u serpu pa dodati secer i vodu. Kuvati na laganoj vatri 8-10 minuta uz neprekidno mesanje. Z

KARADJORDJEVA SNICLA

Слика
Potrebni sastojci: 500g svinjskih odrezaka; 150g kajmaka; 2 jaja; Brasno; Prezle; So. Priprema: Svinjske odreske dobro izlupajte da bi se potpuno istanjili i omeksali, pa na svaki odrezak stavite po malo kajmaka. Uvijte meso kao rolat i pricvrstite svaki komad cackalicom. Odreske uvaljajte najpre u brasno zamocite ih zatim u umucena jaja i na kraju ih uvaljajte u prezle. Przite ih na vrelom ulju.

SMUTI SA CVEKLOM

Слика
Odlican osvezavajuci sok, jako zdrav i ukusan. Probajte i uverite se sami. Potrebni sastojci: 1 srednja sargarepa; 1 zelena nakisela jabuka; 2 manje pomorandze; 80g cvekle; 1 limun; 1 kivi; 2 kasike meda; Sok od pomorandze. Priprema: Voce oljustiti pa iseci na kocke. Rasporediti u dve case ili jednu vecu pa dodati med. Naliti sok od pomorandze (kolicina soka zavisi od toga da li zelite napitak gusci ili redji) dodati po dve kockice leda pa umutiti.

PIZZA MAKARONE

Слика
Potrebni sastojci: 1 pakovanje makarona; 400ml kecapa; 400ml sunkarice; 300g sremskog kackavalja. Priprema: Makarone skuvajte i procedite. Sipajte u podmazan pleh, pa prosarajte kecapom. Narendajte sunkaricu i kackavalj. Sipajte od gore preostali kecap i pecite na 180 stepeni dok ne porumeni. Moze se sluziti topla i hladna, veoma je ukusna i jako se brzo sprema, posebno kada nemate vremena.

STARI NARODNI LEK ZA CISTE

Слика
Cuvarkuca i med otklanjaju ciste, miome, nece tegobe sa zelucem koje izaziva helikobakter pilori, jacaju imunitet, ublazavaju probleme sa stitnom zlezdom, olaksavaju varenje, popravljaju probavu, eliminisu zatvor i regulisu problem sa tvrdom stolicom, nece zapaljenje sluzokoze i mnoge druge bolesti i tegobe. Posebno je dobro za ciste u grudima koje ima svaka zena. Ne peporucuje se osobama koje su alergicne na med i dijabeticarima. Potrebni za lek: 300g cuvarkuce; 500g livadskog meda. Priprema: Oprati dobro i ocistiti 300g cuvarkuce. Samleti u blenderu ili masini za mlevenje mesa i pomesati sa 500g livadskog meda. Sipati u teglu i umotati folijom ili nekim tamnim papirom zbog zastite od svetlosti i drzati u frizideru 7 dana uz povremeno mesanje. Ova kolicina ce biti dovoljna za dvadesetak dana. Zbog meda koristiti drvenu ili plasticnu kasiku.  Koristi se 3 puta dnevno, zavisno od cista gde imate. Mora da se koristi od nekoliko nedelja do mesec dana.

KAKO TOPLA VODA POMAZE NASEM ORGANIZMU

Слика
Obicno pijemo hladnu vodu, ali prema ajurvedskoj medicini to nije dobro. S druge strane redovno pijenje tople vode moze nam poboljsati varenje i osloboditi nas metabolickog otpada. Lekari preporucuju da treba popiti toplu vodu ujutro sa dodatkom limuna (bogat je antioksidansima polifinolima) ili kao caj koji smanjuje aktivnost slobodnih radikala. Ohladjena voda lisena je mnogih minerala zbog cega je neprikladna za organe za varenje, posebno ako se pije tokom obroka. Ipak ako zelite piti hladnu vodu, nemojte to ciniti barem 20 minuta pre jela, cak i ako je prirodna izvorska. Topla voda nije ukusna, ali donosi dosta toga dobrog. Poboljsava varenje - Casa tople vode ujutro pomaze ciscenje tela od toksina. Voda naime pomaze razgradnji hrane i pravilnom radu organa za varenje, a topla voda to cini jos bolje i brze. Hladna voda tokom ili nakon obroka moze „ucvrstiti“ masnoce iz konzumirane hrane te stvoriti masne naslage u crevima. Hladjenjem voda gubi svoje minerale, a oni su nuzni za z

PLAZMA TORTA SA LESNIKOM

Слика
Potrebni sastojci: 600g mlevene plazme; 100g mlevenog lesnika; 100g cokolade; 250ml gaziranog soka od narandze; 250g prah secera; 250g margarina. Priprema: Penasto umutiti margarin i prah secer. Zatim dodati 100g rendane cokolade i 100g mlevenog lesnika. Postepeno dodavati plazmu i sok od narandze i mesati dok se smesa ne ujednaci.  Oblikovati tortu po zelji i preliti sa 100g otopljene cokolade i 2 kasike ulja. Torta se pravi brzo i veoma je ukusna. Preko cokolade mozete posuti seckani ili celi lesnik, a umesto lesnika mozete posuti i orasima.

SOS ZA SVE VRSTE MESA

Слика
Potrebni sastojci: 200g feta sira; 1 casa kisele pavlake; 4 cesnja belog luka; 2 kasike majoneza; 1 mala kasicica vinskog sirceta; Malo iseckanog persuna; Vrlo malo soli. Priprema: U dubljoj posudi razmrviti sir viljuskom. Dodati kiselu pavlaku i umutiti viljuskom da se dobije kremasta masa. Zatim dodati sitno iseckan beli luk, majonez, vinsko sirce i po zelji iseckati persun i so.  Sve takodje viljuskom sjediniti i ostaviti u frizideru da odstoji 1 sat.  Posluziti kao sos uz svaku vrstu mesa.

PITA OD BUNDEVE

Слика
Potrebni sastojci: 1kg bundeve; 500g tankih kora; 20 kasika kristal secera; 100ml ulja; 100ml vode; Secer u prahu za posipanje. Priprema: Bundevu izrendati pa dodati secer. Izmesati i ostaviti da odstoji 10 minuta. Podeliti kore na cetiri dela. Rernu ukljuciti da se zagreje na 220 stepeni. Uljem premazati pleh. Uzeti jedan deo kora, otprilike bude 4 kore.  Premazati prvi koru sa uljem tanko cetkicom, pa staviti drugu i namazati sa vodom, pa trecu kombinujuci ulje i vodu. Cetvrtu koru ne premazivati vec uzmite jednu cetvrtinu smese sa bundevom i malo soka sto je bundeve pustila. Fil od bundeve na 2/3 kore ali na uzoj strani i umotati. Peci dok ne porumeni.

SPANAC KREM

Слика
Potrebni sastojci: 500g spanaca Frikom; 500ml mleka; 2 kasike brasna; 1 kasicica aleve paprike; 1 jaje; 5-6 cena belog luka; 1 pavlaka; Ulje; So; Zacin. Priprema: Iseckati beli luk i proprziti malo na ulju, dodati alevu papriku i spanac, prziti jedno 5 minuta, potom dodati mleko i kuvati oko 15-tak minuta. Brasno umutiti sa malo vode i dodati u spanac, kuvati jos 5 minuta. Umutiti kiselu pavlaku sa jednim jajetom i sipati u krwm. Zaciniti i jelo je gotovo.  Moze se jesti samostalno ili uz meso i przena jaja, kako god vam se dopada, u svakom slucaju ovako pripremljen spanac je veoma ukusan ja ga cesto pravim, moji ukućani ga obozavaju.

GURABIJE SA KIKIRIKIJEM

Слика
Potrebni sastojci: 2 jajeta; 150g secera; 2dl kiselog mleka; 1,5dl ulja; 1 kesica praska za pecivo; 1 kesica sode bikarbone; 1 kesica vanilin secera; 50g mlevenog kikirikija„ 500g brasna (ako je potrebno dodajte jos malo). Priprema: Izmesati jaja, secer, kiselo mleko, ulje, vanilin secer, kikiriki prasak za pecivo i sodu bikarbonu. Zatim dodati brašno i unesite srednje-tvrdo testo da se odvaja od posude. Kidati komadice testa velicine veceg klikera, valjati u glistu pa krajeve spojiti da bi se dobio vencic.  Redjati na pleh oblozen papirom za pecenje sa malim razmakom izmedju. Pecite ih u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni 15 minuta ili dok blago ne porumene.  Po zelji ih mozete uvaljati u secer u prahu.

GIBANICA SA KISELIM MLEKOM

Слика
Brzo, jednostavno i ukusno. Potrebni sastojci: 500g kora za pitu; 5 jaja; 3 case kiselog mleka; 1,5 dl ulja; So. Priprema: Umutiti jaja, kiselo mleko i ulje i dodati so. U namazanu vatrostalnu posudu staviti 3 kore pa potom uzimati po 2 kore i umakati u umucenu smesu. To ponavljajte dok se masa i kore ne utrose, voditi racuna da ostanu dve kore koje se stave odozgo. Gornje kore namazati uljem i peci u rerni na 200 stepeni dok ne porumeni.

PILECE BELO MESO IZ RERNE

Слика
Potrebni sastojci: 1kg belog pileceg mesa; 5 krompira; 1 pavlaka; 2 jaja; 2-3 cena belog luka; So; Biber i ulje. Priprema: Krompir iseci na kockice, staviti u vatrostalnu posudu i zaciniti sa solju i biberom. Preko krompira staviti zacinjeno belo meso (so i biber) poklopiti i staviti u rernu na 200 stepeni. Nakon 30-tak minuta pecenja, kada je meso dobili boju, a krompir omeksao izvaditi vatrostalnu posudu iz rerne i sve preliti prethodno umucenom pavlakom, jajima i belim lukom. Peci jos 15-tak minuta bez poklopca zapeci i izvaditi iz rerne.  Jelo posluziti toplo.

VEGETARIJANSKI NAMAZ OD PAPRIKE

Слика
Ukusan namaz koji se jednostavno pravi, a moze da stoji dugo kao zimnica iako nema konzervans. Kada otvorite teglu cuvajte je u frizideru. Potrebni sastojci: 1kg crvenih paprika; 3 kasike jabukovog sirceta; 1 kasikica sitne morske soli; 2 lovorova lista; 100g senfa; 50ml maslinovog ulja. Priprema: Papriku ocistiti i iseci na kocke. U dublju posudu staviti 2 litra vode, sirce, so, lovor i pustite da prokuva. Dodajte papriku i kuvajte oko 10 minuta. Dobro je ocedite od tecnosti i prerucite u vanglicu. Posebno umutite senf i ulje i dodajte papriku.  Stapnim mikserom usitnite papriku u kasu i ujedno je pomesajte sa senfom. Probajte pa ako je potrebno dodajte jos malo sirceta ili soli. Namaz sipajte u tegle i stavite u rernu na 100 stepeni da se zagreje. Zatvorite metalnim poklopcem i okrenite tegle naopako. Pokrite i ostavite da se ohladi. Ohladjene tegle vratite u prvobitan polozaj i odlozite u ostavu.  Koristiti kao namaz na hleb.

VITAMINSKI SOK

Слика
Potrebni sastojci: 6 vecih narandzi; 2 veca limuna; 2 crvena grejpfurta; 10l vode; 1kg secera; 3 kesice limuntusa. Priprema: Bice dobro oprati pod mlazom vode, iseci na komade. Iscediti u sokovniku. Sipati sok u vecoj posudi. Dodati secer i limuntus. Naliti vodu. Varjacom mesati sok dok se secer ne istopi. Sipati u ciste flase, sluziti rashladjen sok. Ovaj sok je idealan, prepun vitamina. Prijatnog i osvezavajuceg ukusa. Od ove mere dobija se 12 litara soka. Cuva se u frizideru. Moze se zamrznuti.

MAKARONE SA PILECIM NEKIM MESOM

Слика
Potrebni sastojci: 1 pakovanje makarona; 1 pilece belo meso; 1 casa kisele pavlake; Malo soli; Malo bibera; Malo suvog biljnog zacina; 1 kasika brasna; 1 glavica crnog luka. Priprema: Crni luk proprziti na ulju i dodajte seckano belo meso. Sve zajedno dinstajte dok meso ne omeksa. Posebno pomesajte kasiku brasna sa pavlakom, posolite, pobiberite i dodajte zacine. Sve ulijte u meso koje se dinsta i ostavite na tihoj vatri jos 5-6 minuta. Sve mesajuci. Makarone skuvajte u slanoj vodi i pomesajte sa sosom od belog mesa.

PRZENI PARADAJZ SA JAJIMA

Слика
Potrebni sastojci: 1/2 male soljice za kafu ulja; 3 veca paradajza; 2 jajeta; 1 puna kasicica soli; Prstohvat sode bikarbone. Priprema: Paradajz oprati, usitniti u secku. U dublji tiganj sipati ulje i kada se zagreje sipati paradajz. Promesati i staviti na srednju vatru da se krcka. Povremeno promesati i krckati da uvri voda. Dodati so i prstohvat sode bikarbone. Ulupati viljuskom jaja, pa kada je paradajz vec gust sipati umucena jaja i mesati da se poveze sa paradajzom. Prziti jos par minuta i skloniti. Poslužiti vruce uz sir i domacu pogacu ili hleb. 

SALATA SA JAJIMA

Слика
Potrebni sastojci: 5 jaja; 2 krompira; 200g sunke; 1 manja casa pavlake; 100g majoneza; 1 veza mladog crnog luka; 1 kriska tvrdog sira. Priprema: Jaja i krompir obariti, zatim izrendati. Izrendati i sunku i sir. Mladi luk iseci i onda dodati u smesu. Na kraju dodati pavlaku i majonez. Salatu posoliti po ukusu. Promesati i staviti da se ohladi u frizideru.

TARANA ZA SUPU

Слика
Potrebni sastojci: 50g brasna; 1 jaje; Malo soli. Priprema: Od brasna, jajeta, malo soli i po potrebi vrlo malo vode zamesiti testo. Izraditi ga na dasci, zastrugati rendetom, prosusiti i zakuvati supu.

MELON COLADA

Слика
Potrebno je: 4cl Captain Morgan - Spiced; 1cl Marie Brizard Cocount; 10cl soka od ananasa; 2cl half & half; Sveza dinja. Priprema: Sipati sve sastojke sa ledom u blender. Posluziti u margarita casi.

LENJA PITA

Слика
Potrebni sastojci: Za testo: 1 margarin; 4 jaja; 1 soljica za crnu kafu ulja; 1 soljica za crnu kafu mleka; 1 prasak za pecivo; 150g secera; 400g brasna. Za fil: 500g rendanih jabuka; Cimet. Priprema: Umutiti jaja i secer pa dodati omeksali margarin, mleko i ulje. Na kraju dodati brasno sa praskom za pecivo. Kada se ujedini smesa (gusca je) izliti u podmazan pleh polovinu smese, preko nje rasporediti rendane jabuke posute cimetom. Preko njih razliti drugi deo smese. Peci na 180 stepeni dok ne porumeni lepo kolac.

SLADAK KUPUS

Слика
Potrebni sastojci: 500g juneceg mesa; 1kg svezeg kupusa; 3 glavice crnog luka; 1dl ulja; 1 paprika; 2 paradajza; 5 zrna bibera; 1 veca sargarepa; 1 kasika brasna; 1 kasikica aleve paprike; So. Priprema: Na zagrejanom ulju dinstati iseckan crni luk i meso iseceno na komade. Kada meso omeksa dodati sargarepu isecenu na tanke kolutove i kupus isecen na reznjeve, posle desetak minuta dodati kasiku brasna, alevu papriku, biber u zrnu, isecenu papriku i paradajz. Potom naliti vodom da ogrezne, posoliti po ukusu, poklopiti i kuvati na tihoj vatri oko pola sata.

KOKTEL L'AMUR

Слика
Potrebno: 4cl Gordon's dzina; 1cl brendija od visnje; 1cl Marie Brizard Grenadine; 2cl limunovog soka. Priprema: Sipati sve sastojke u sejker, prosejkovati i procediti u martini casu. Ukrasiti koktel visnjicom.

JEFTINA ZIMSKA SALATA

Слика
Ovo je jedna jeftina i vrlo ukusna salata za zimu. Potrebni sastojci: 2kg sargarepe; 500g ljute paprike; 3 glavice belog luka; 1 veza persuna; 2 zatvaraca od flase esencije; 300ml ulja; 1/2 kesice konzervansa; Po ukusu soli. Priprema: Sargarepu i beli luk ocistiti. Papricice oprati i odstraniti im drske i seme. Persun takodje oprati. Svi povrce osusiti od vode. Sargarepu rendati na krupnu stranu rendea. Ostalo povrce beo luk, persun, papricice (znaci sve sirovo samleti na masini za mlevenje mesa ili blenderu) dodati esenciju, so, secer, ulje, konzervans. Sve dobro promesati, ujediniti sve sastojke, staviti da odstoji oko jedan sat. Sipati u manje tegle i zatvoriti.

ROZEN TORTA

Слика
Potrebni sastojci za rozen tortu: 12 kora za rozen tortu; Pola litra mleka; 500g kristal secera; 600g oraha; 500g masla; 300g prah secera. Priprema: Pola litra mleka zasladiti sa 500 grama kristal secera, staviti na stednjak da provri, dodati 600 grama oraha i sve to prokuvati jos jedan minut. U toplu masu staviti jos 500 grama masla i sve je spremno za filovanje. Posto je filovanje zavrseno (red kora red fila, red kora red fila...i poslednja kora nafilovana) tortu staviti na ravnu povrsinu i pritisnuti ravnim teskim predmetom.  Sledeceg dana napraviti fondan i to tako sto 300 grama prah secera umutite sa tri kasike vrele vode i dve kasike limunovog soka. Dodati i jednu kasiku soka od visnje ili tresnje da bi fondan dobio ruzicastu boju, pa preliti tortu. Fondan mozemo napraviti i od cokolade.

VOCNI SMUTI

Слика
Potrebni sastojci: 1 banana; 4 komada plazma keksa; 2 kasike meda; 5 komada jagoda; 5 komada visanja; 5 komada tresanja; 300ml hladnog mleka. Priprema: U blender naseckati bananu, dodati komade plazma keksa. Sipati med. Dodati jagode, visnje i tresnje ociscene od kostica. Izblendirati naliti hladno male i jos jednom izblendirati.  Sipati u case i sluziti.

NASUVO SA KROMPIROM

Слика
Ovaj cuveni vojvodjanski specijalitet ima vise naziva a najpoznatiji je pod imenom „nasuvo sa krompirom“, jednostavno i brzo se pravi, a preukusno je. Potrebni sastojci: Pakovanje testenine; 500g krompira; 1 glavica crnog luka; Ulje; Biber; So; Aleva paprika. Priprema: Skuvajte testeninu i obarite krompir u slanoj vodi. Kada je krompir gotov izgnjecite ga, a luk sitno  iseckajte. Proprzite luk na ulju, a kada „zastakli“ dodajte mu krompir pa proprzite zajedno jos 2-3 minuta. Dodajte kasikicu aleve paprike i malo bibera.

BANINI

Слика
Jednostavan i ukusan kolac pomalo zaboravljen. Devedesetih smo ih cesto pravili. Iz dana u dan su sve lepsi. Potrebni sastojci: 2 jaja; 2 soljice secera; 2 soljice ulja; 5 soljica brasna; 1 kesica praska za pecivo; Po potrebi dzem. Priprema: U posudu umutiti jaja, a zatim dodati secer jednu po jednu soljicu i umutiti lepo, par minuta. Zatim dodati ulje i opet umutiti. Dodati brasno umesati varjacom pa domesiti rukom. Mesite dok ne dobijete lepu, glatku loptu. Ako je testo meko dodajte jos malo brasna, ako ste preterali sa brasnom dodajte jos malo ulja i rukama umesite. Pleh podmazati sa jako malo ulja pa kasikicom uzimati testo, praviti loptice rukama, stisnuti vrlo malo izmedju dlanova i redjati u pleh. Praviti razmake. Pravite rupice u testu, drskom od varjace ili cime god vam je pogodno i rupice punite dzemom po zelji. Staviti pleh u zagrejanoj rerni na 200 stepeni i peci da lepo porumene, kada pocnu da mirisu posle par minuta su gotovi. Dok se one peku pravite dr

ZUTI CIZKEJK

Слика
Potrebno je: ZA KORU: 85g mlevenog keksa; Kasika secera; 50g rastopljenog maslaca. ZA KREM: 6 jaja; 2 zumanca; 170g secera; 600g krem sira; 2 kesice vanilin secera; 100ml pavlake; 2 kasike limunovog soka; 2 kasicice rendane limunove kore. ZA PRELIV: 500g ociscenih kajsija; i 100g secera. Priprema: Pomesajte keks, secer i rastopljen maslac, smesu rasporedite u kalup za tortu i pecite 10 minuta na 180 stepeni. Jaja, zumanca i secer mutite dok se smesa ne zgusne . Zatim umesajte sir, vanilin secer, pavlaku, limunov sok i koricu. Smesu razlijte u kalup i pecite jos 25 minuta na 220 stepeni. Smanjite na 150 stepeni i pecite jos oko 50 minuta. Ostavite da se ohladi. Ociscene i oljustene kajsije, isecite i sa secerom kuvajte na laganoj vatri da dobijete gusci sos. Prohladite i premazite kolac.

CRVENA SVEZINA

Слика
Potrebno je: 100g ananasa iz konzerve; 100g jagoda; 3dl slatke pavlake; i 3 kasike secera. Priprema: Ananas i jagode usitnite u blenderu, dodajte secer i dolijte sok od pomorandze.

SEJK OD JAGODA

Слика
Potrebno je: 250g jagoda; 2dl mleka; 2dl slatke pavlake; 2 kasike secera; Pola case od 2dl drobljenog leda; i Slag za dekoraciju. Priprema: Usitnite jagode u blenderu, pa dodajte slatku pavlaku i secer. Kratko mutite i dodajte mleko i drobljeni led. Po potrebi dolijte jos malo mleka, servirajte u visokoj  casi i ukrasite slagom i jagodama.

ZAPECENE PALACINKE

Слика
Svi obozavamo palacinke,neko sa eurokremom, nutelom, plazma keksom, dzemom, neko slane itd. Evo jednog recepta za zapecene palacinke. Potrebno je: 2 jajeta; Malo soli; Malo secera; Brasno; Gazirana mineralna voda; Ulje. ZA FIL: 300g mlevenih lesnika; 100g suvog grozdja; 2 kasike secera; ZA PRELIV: 1l mleka; 100g slaga; 300g secera; 3 kesice vanilin secera. Priprema: Umutite jaja, so i secer. Dodajte brasno i vodu, pa kad se smesa sjedini, ostavite da odstoji pola sata. Ispecite palacinke u zagrejanom i uljem podmazanom tiganju. Na svaku palacinku stavite mlevene lesnike izmesane sa secerom, suvim grozdjem i secerom i urolajte. Palacinke poredjajte u podmazanu vatrostalnu posudu. Mleko skuvajte sa secerom i vanilin secerom. Slag umutite, sastavite s prohladjenim mlekom i prelijte palacinke. Stavite da se peku u zagrejanoj rerni.

PRZENI SARAN

Слика
Na meniju moje porodice cesto se nadje riba, obicno som, saran ili oslic. Granirung je bareno povrce, obicno sargarepa i grasak. Potrebno je: 400g sarana; 2 jajeta; Brasno; So; Biber; Ulje; 3 sargarepe; i 250g graska. Priprema: Sarana isecite na filete, posolite i pobiberite. Zatim uvaljajte u brasno i umucena jaja. Planirane filete przite u tiganju sa zagrejanim uljem da porumeni sa obe strane. Posebno obarite seckanu sargarepu, posebno grasak. Pohovanog sarana servirajte s obarenom sargarepom i graskom.

ZELENI FRAPE

Слика
Vocni frapei se prave od sezonskog voca, s mlekom, jogurtom, pavlakom...Izbor sastojaka je neogranicen. Iznenadite goste originalnim i osvezavajucim picem. Potrebno je: 4 kivija; 2dl mleka; Casa od 2dl smrvljenog leda; i 3 kasike secera. Priprema: Kivi ocistite i isecite na komade, usitnite u blenderu. Dodajte slatku pavlaku i secer. Kratko mutite, pa dodajte mleko i drobljeni led. Po potrebi dodajte jos malo mleka. Ovom ukusnom napitku dodajte komadic suvog ili svezeg voca, mrvice cokolade, usitnjeni badem, kikiriki, orahe, kakao ili cimet. Kombinacija je bezbroj i svaka ce vasem frapeu dati posebnu aromu, ali i dodatne kalorije.

PARADAJZ SUPA

Слика
Sastojci: 1l vode; 1/2kg paradajza; 4 kasike psenicnog griza 40g; So 10g; 1dl kiselog mleka; Persun 25g; Priprema: U kljucalu vodu sipajte svez paradajz. Ostavite malo da se prokuva potom dodajte sitno seckani persun i griz i kuvajte jos 10 minuta. Pre serviranja dodajte kiselo mleko i dobro izmesajte.