Постови

Приказују се постови за август, 2020

SMUCINE PUSLICE

Слика
  Potrebni sastojci: 4 belanceta; 150g secera; 100g seckanih oraha; 50g sitno seckanih smokava. Priprema: Umutiti na pari belanca i secer.  Kad se masa zgusne dodati orahe i smokve pa sve dobro izmesati. U namascen i brasnom posut pleh redjati puslice kasicicom. Peci na umerenoj temperaturi. Puslice susiti u rerni oko 30-40 minuta, paziti da ne izgore.

SOCNE SNICLE IZ RERNE

Слика
Potrebni sastojci: 500g svinjskog buta (moze i teleci but); 2dl piva; 2dl paradajz soka; 2dl mleka; 3-4 cena belog luka; 1 kasika seckanog persuna; So; Mleveni biber; Brasno. Priprema: Meso iseci na snicle, izlupati, posuti sa malo soli i mlevenim biberom. Svaku sniclu uvaljati u brasno sa jedne i druge strane i poredjati u posudu za pecenje prethodno podmazanu uljem. U posudu pomesati pivo, paradajz sok, mleko, beli luk potisnut na spravi za beli luk, 1 kasiku seckanog persuna, so, mleveni biber. Snicle preliti sosom, pokriti sa alu-folijom izbusenom cackalicom i peci na 200 stepeni 30 minuta, skinuti foliju i peci jos 30 minuta. Sluziti toplo uz kuvani krompir.

MADJARICA

Слика
Potrebni sastojci: Za kore: 600g brasna; 50g maslaca; 200g secera u prahu; 2 jajeta; 2dl kisele pavlake; 1 prasak za pecivo. Za fil: 1l mleka; 5 kasika griza; 2 kasike kakaoa; 250g secera; 250g maslaca ili margarina. Za glazuru: 80g secera; 2 kasike vode; 100g cokolade; 20g maslaca. Priprema: Zamesiti testo od brasna, maslaca, secera u prahu, jaja, kisele pavlake i praska za pecivo. Izraditi ga na dasci za mesenje, podeliti na 6 jednakih delova, razvuci oklagijom u velicinu pleha u kom ce se peci. Ispeci 6 kora i ostaviti da se ohlade. Za fil skuvati u litri mleka griz i kakao, na tihoj vatri, dok se ne zgusne, dodati secer i jos malo kuvati, ostaviti da se ohladi. U ohladjeno dodati umuceni maslac, sve izmesati pa filovati kore i slagati jednu preko druge. Na kraju dodati glazuru. Skuvati na pari secer, vodu i cokoladu, pa u vruce dodati maslac, mesati dok se glazura malo ohladi pa preliti kolac.

PERKELT

Слика
Potrebni sastojci: 1kg teleceg mesa od grudi; 3 glavice crnog luka; 1 paradajz; 2 ljute papricice; 1dl vode; 300g brasna; So; Biber; Mlevena paprika. Priprema: Ovaj poznati paprikas koji nosi naziv perkelt priprema se sa domacim rezancima ako se zeli dobar domaci ukus ovog jela. Meso iseci na manje komade dodati sitno iseckan luk i dinstati na ulju dok meso ne omekne. Zatim dodati so, biber, mlevenu papriku, ljute papricice i toliko vode da meso ogrezne u njoj. Kuvati na umerenoj temperaturi dok meso sasvim ne omekne pa dodati oljusten i iseckan paradajz i kuvati dalje. U toku kuvanja mesa napraviti rezance. Zamesiti testo od jaja, vode i brasna, dobro ga izraditi i razvuci koru debljine 2mm. Koru prosusiti i iseci na rezance. Rezance spustiti u vrelu vodu i kuvati. Gotove procediti, preliti hladnom vodom i opet ocediti. Na vecu ciniju prvo staviti rezance, pa preko njih preliti paprikas. Sluziti dok je toplo.

ARAPSKE PALACINKE

Слика
Potrebni sastojci: Testo 250g brasna; 250g griza; 1 jaje; 1 prasak za pecivo; 1 kesica suvog kvasca; 1 mala kasicica soli; 2 male kasicice secera; Topla voda za umutiti testo. Priprema: Prvo kvasac razmutiti sa malo mlake vode. Brasno, griz, so, secer i prasak za pecivo fino izmesati i dodati jaje i razmuceni kvasac i sa toplom vodom napraviti testo kao za palacinke. Testo ostaviti da stoji oko sat vremena i pre pecenja promesati. Ugrejati tiganj i samo ga prvi put premazati sa malo ulja i stavljati po jednu kutlacu smese i peci na laganoj temperaturi samo sa jedne strane, videce se kako se stvaraju mali baloncici i kad je sve suvo i ispod fino rumeno onda je gotovo.  Peci dok ne potrosite nadev. Istopiti malo putera i dodati meda pa premazati palacinke ili sa marmeladom i nutelom, kako ko voli.

MUHALEBIJA

Слика
  Muhalebija je tradicionalni turski desert koji je proglasen za jedan od najlepsih slatkisa na svetu, pravi se lako i brzo, a nikoga ne ostavlja ravnodusnim. Potrebni sastojci: 1l mleka; 30g kokosovog brasna; 100g putera; 6 kasika psenicnog griza; 1 solja secera; 1 vanilin secer. Priprema: U posudi otopiti puter, dodati griz i mesati oko jedan minut. Sipati mleko i nastaviti sa mesanjem. Dodati vanilin secer i kuvati dok se ne zgusne. U dobijenu smesu dodati kokosovo brasno, promesati i kuvati jos 3-4 minuta. Desert sipati u posude i sacekati da se ohladi. Po zelji moze se ukrasiti kokosovim brasnom, mlevenim orasima ili cimetom.

NAPITAK ZA ZDRAVU JETRU

Слика
Jetra ucestvuje u procesu obnavljanja krvi. Takodje, pomaze pri jacanju i stimulaciji probave u organizmu. Obavlja jos jednu vaznu funkciju: ona cisti krv i eliminise sve toksine i necistoce iz nje. Otuda je jasno da je cista jetra - zdravlje, vitalnost, energija, lep izgled i dobro raspolozenje. Najbolje sredstvo za prevenciju, za zdravu jetru je njeno svakodnevno ciscenje. Svako jutro na prazan zeludac popijte kasiku maslinovog ulja pomesanog sa kasikom limunovog soka. Posle toga mozete uzivati u dorucku. Ovaj "koktel" mozete pripremati celi zivot, jer su oba sastojka obicne zivotne namirnice. Posle vec prvih mesec dana oseticete promene. Vas izgled ce se poboljsati, nestace tamni krugovi ispod ociju, ten ce postati sveziji, a izgled podmladjen. Creva ce raditi kao sat, zaboravicete na zatvor i probleme sa probavon. Osecacete se zdravo s puno vise energije. Maslinovo ulje kao ni jedan drugi proizvod pomaze kod otvaranja kanala jetre i zucne kese. Zuc je aktivan u procesu pr

BUREK SA MESOM

Слика
Potrebni sastojci: 1kg kora za pitu; 2 kasike ulja; 1/2l mlake vode; 2 glavice crnog luka; 800g juneceg mlevenog mesa; 6 kasika kisele pavlake; 2 jajeta; Biber; So po ukusu. Priprema: Sitno iseckati luk i proprziti ga na ulju da porumeni. Dodati mleveno meso od buta, pa dinstati dolivajuci vodu. Izdinstano ohladiti i dodati pavlaku, jaje, biber i so po potrebi. Kore nadevati tako sto se prvo premazuju mesavinom vode i ulja (vodu i ulje staviti zajedno u posudu i zagrejati), zatim staviti nadev od mesa. Redjati u podmazan pleh i peci dok ne porumeni.

PIZZA ROLAT

Слика
Potrebni sastojci: 500g kora za pitu; 3 jaja; 3,5dl jogurta; 0,5dl ulja; 1 prasak za pecivo; 1 kasicica soli; 100ml kecapa; 300g sunke; 300g kackavalja; 1 kasicica origana; 100g susama; 100g putera; 100g kisele pavlake. Priprema: Umutiti penasto jaja, dodati jogurt ulje, prasak za pecivo i so po ukusu pa dobro promesati da se masa izjednaci. Kore podeliti na dva dela (dobije se dva rolata). Svaku koru premazati smesom od jaja i jogurta i redjati jednu preko druge, a poslednju koru premazati kecapom. Preko kecapa poredjati polovinu sitno isecene sunke i  polovinu krupno narendanog kackavalja. Posuti origanom po zelji i saviti pizza rolat. Ponoviti postupak i napraviti i drugi rolat. Pizza rolate iseci na parcad debljine dva santimetra i poloziti ih u podmazanu tepsiju. Na svako parce staviti komadic putera, kasicicu kisele pavlake i posuti susamom. Ispeci pizza rolat u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko pola sata. Posluziti toplo sa jogurtom.

POHOVANA PILETINA

Слика
Potrebni sastojci: Pilece meso; 3 jajeta; 2 kasike kisele vode; Brasno; So; Ulje. Priprema: Iseceno meso posoliti. Odvojiti belanca od zumanaca, pa belanca dobro umutiti, dodati umucena zumanca pomesana sa malo kisele vode, pa sve izmesati. Zagrejati ulje pa svako parce mesa uvaljati prvo u brasno, zatim u jaja i spustati u vrelo ulje. Kada porumeni sa obe strane izvaditi ga resetkastom kasikom i redjati u cinije.

ISLER - KROFNE

Слика
Potrebni sastojci: Za kolacice: 210g maslaca; 100g secera; 100g mlevenih oraha; 100g mlevenih lesnika; 210g brasna. Za nadev: 2 jajeta; 140g secera; 140g maslaca; 3 stangle rendane cokolade; 1 kasika ruma. Za preliv: 20g maslaca; 4 kasike mleka; 150g prah šećera; 5 stangli cokolade. Priprema: Umutiti maslac, dodati secer, orahe, lesnike i brasno. Zamesiti ujednaceno testo, rastanjiti ga na dasci za mesenje i vaditi casom kolacice. Stavljati ih u namascen pleh ili oblozen papirom za pecenje i peci.  Zumanca umutiti sa secerom, dodati umuceni maslac, rendanu cokoladu, rum i sneg od belanaca. Sve dobro umutiti i premazivati dobijenim nadevom ohladjene kolace pa ih spajati. Razmeksati cokoladu na pari sa secerom u prahu, dodati mleko i maslac pa sve dobro umutiti. Svaki spojeni kolac zamociti u ovaj preliv i ostaviti da se osusi.

POSNA CORBA OD PASULJA

Слика
Potrebni sastojci: 300g zutog pasulja; 2 sargarepe; 1 koren persuna; Pola korena celera; 1 kasika brasna; 3 glavice crnog luka; 5 cena belog luka; Malo aleve paprike; 2 kasike sirceta; Biber; So. Priprema: Pasulj ocistiti i staviti u hladnu vodu da se kuva. Sargarepu, koren celera i persuna ocistiti i staviti u posebnu posudu i kuvati u posoljenoj vodi. Nakon 15 minuta ocediti vodu u kojoj se kuvao pasulj pa naliti novom vrelom vodom. Kuvano povrce ocediti, a pasulj kada je gotov takodje ocediti, pa mu dodati vodu u kojoj je kuvano povrce, posoliti i ostaviti da kuva. Crni i beli luk ocistiti, iseckati i dobro stucati u drvenom avanu. U posebnu posudu sipati sirce, dodati brasno, stucani luk i tucanu crvenu papriku, pa sve dobro umutiti. Sipati umucenu nesavinu u pasulj koji vri, doliti vode ako treba i kuvati jos pola sata. Po zelji na kraju mozete staviti malo persuna.

PITA SA ORASIMA

Слика
  Potrebni sastojci: 250g brasna; 250g maslaca; 1/4 kasicice soli; 4 kasike vode; Za nadev: 200g secera; 3 jajeta; 2 zumanceta; 200g mlevenih oraha; 80g suvog grozdja. Priprema: Na dasci za mesanje zamesiti testo od brasna, malo mlake vode, soli i polovine maslaca. Drugu polovinu maslaca iskoristiti za premazivanje i predlaganje testa tri puta u razmaku od po 20 minuta. Testo podeliti na dva dela , jedan deo razviti i staviti u tepsiju, pa premazati nadevom: umutiti secer, jaja, orahe i suvo grozdje i premazati prvu koru, a preko nadeva staviti drugu koru. Peci na umerenoj temperaturi, proveriti cackalicom dok ne postane zlatna. Gotov kolac seci na kocke, posipati secerom i toplo sluziti.

PECENA PATKA

Слика
Potrebni sastojci: 1 patka; 600g krompira; 1 karanfilic; 1 solja ulja; Biber; So. Priprema: Patku posoliti spolja i iznutra, preliti uljem sa svih strana i staviti u pleh i peci u zagrejanoj rerni. Dodati malo vode i u toku pecenja prelivati sokom koji se stvara, a karanfilic staviti kad patka bude upola pecena. Malo kasnije ga izvaditi pa staviti krompir isecen na kolutove i nastaviti pecenje dok se ne ispeku i patka i krompir. Krompir prilikom stavljanja izmesati sa sokom u kojem se pekla patka pece, dodati so i biber.

TESLINE SPARGLE SA HOLANDEZ SOSOM

Слика
 Koristiti krunice spargli, prekriti ih papirom od spargli, preliti sa malo holandez sosa i snegom od parmezana. Parmezan sneg: 1/4 lista zelatina; 500ml vode; 250g parmezana (sveze rendanog); Kasicica soli; Biber; 200ml limunovog soka. Pustiti vodu da prokljuca, a u medjuvremenu potopiti zelatin u hladnu vodu da se opusti pet minuta. U kipucu vodu dodati parmezan, so, biber i zelatin i sve to ispasirati i dodati zacine po potrebi. Napuniti u case, zalediti i zatim napraviti sneg. Holandez sos: 2 zumanca; 150g putera; 60ml belog vina; Sok od limuna; So; Biber; Muskatni orascic. Puter rastopiti na tihoj vatri i ostaviti da bude mlak. Zumanca umutiti penasto na pari. Dodavati uz stalno mesanje , belo vino i rastopljeni puter pazeci da se ne odvoji mast od putera. Zatim dodati sok od limuna i zacine. Za papir od spargli: 500ml soka od spargli; 5g agara (agar se moze kupiti u specijalizovanim bioprodavnicama kao i u prodavnicama zdrave hrane). Mesati agar u hladnom soku od spar

OSIM FIZIKE ZNAO JE I O HRANI

Слика
Svuda u svetu ljudi se danas slazu da je Nikola Tesla jedan od najplodnijih i najkreativnijih duhova koje je covecanstvo ikada imalo. Na svojim velikim projektima radio je do samog kraja zivota, jednako energican i fokusiran.  Evo kako je Nikola Tesla razmisljao o navikama vezanim za ishranu.  "Pre svega mi jedemo previse, ali to smo vec toliko puta culi. I jedemo pogresnu vrstu hrane i pijemo pogresnu vrstu tecnosti. Najvise stete donosi prejedenje i nedostatak vezbe, sto stvara toksicno stanje u telu". Tesla je pio puno vode i mleka i vodio racuna o svom stomaku. Sta su bili glavni sastojci njegove ishrane? Zasto preopteretiti telo koje nas sluzi? "Jedem dva puta dnevno i izbegavam sve namirnice koje stvaraju kiselinu. Vecina ljudi jede previse mahunarki koje sadrze urinsku kiselinu. Iako je riblje meso dobro za mozak ono stvara vrlo jaku kiselu reakciju zbog velike kolicine fosfora. Kiselost organizma je nas najveci neprijatelj u starosti"

PALACINKE SA PILETINOM

Слика
Potrebni sastojci: 1kg pileceg mesa bez kostiju; 1 glavica crnog luka; 1 paradajz; 1 casa kisele pavlake; Malo kackavalja; So; Biber; Mlevena paprika; Persunov list. Priprema: Prvo isprziti palacinke. Umutiti mikserom testo od jaja, mleka i brasna, pa prziti jednu po jednu palacinku na tiganju koji treba samo preliti uljem i odmah izruciti. Przene palacinke stavljati na tanjir. Napraviti gulas. Iseckati meso na sitne komade, pa ga dinstati sa lukom uz povremeno dolivanje vode. Kad meso omekne dodati mlevenu papriku, so, biber pa preliti vodom da sve ogrezne. Kratko vreme jos kuvati, pa iz gotovog gulasa izvaditi meso i samleti na masini za meso i polovinu pavlake, pa izmesati. Tom masom nadevati palacinke i redjati u vatrostalnu posudu i odozgo posuti rendanim kackavaljem i ostatkom pavlake. Na kraju preliti drugim delom gulasa i staviti u zagrejanu rernu i peci oko 30 minuta na 180-200 stepeni u zavisnosti od rerne.

DZOZEFINA TORTA

Слика
Potrebni sastojci: 500g piskota; 125g maslaca; 140g prah secera; 2 kesice vanilin secera; 2 case kisele pavlake; 140g obarenih mlevenih badema; 2 kasike ruma; 50g usecerenog voca ili zele bombona; 1 solja mleka; 200g slaga. Priprema: Umutiti penasto maslac sa secerom u prahu, vanilin secerom i zumancetom. Dodati pavlaku, rum i bademe, pa sve dobro izmesati. Obloziti posudu ili kalup za tortu aluminijumskom folijom. Natapati piskote u mleko i slagati na dno kalupa, premazati nadevom i opet redjati piskote sve dok se ne utrose i piskote i nadev. Gornju povrsinu torte premazati nadevom, ostaviti u frizider da se stegne. Celu tortu premazati slagom, ukrasiti zele bombonama ili usecerenim vocem.

PRZENI SOM

Слика
Potrebni sastojci: 1kg snicli od soma; Sok od 1 limuna; Malo brasna; Prezle; 3 jajeta; 1dl ulja. Priprema: Snicle nakapati limunovim sokom, osoliti, uvaljati u brasno, pa u umucena jaja i na kraju u prezle. Ovako pripremljene snicle spustati u vrelo ulje i prziti dok ne porumene sa obe strane. Isprzene snicle sluziti sa salatom od krompira ili zelenom salatom.

PAPRIKAS OD SOMA

Слика
Potrebni sastojci: 1kg somovine; 1/2kg crnog luka; 3-4 zrna bibera; 1 list lovora; 1/2 kasicice mlevene paprike; Sok od 1 limuna; 1l kuvanog paradajza; Vezica persunovog lista. Priprema: Ribu ocistiti i iseci na komade, a u posudu staviti krupno secen luk, biber, lovor, sok od limuna mlevenu papriku i sve to naliti paradajzom, staviti na sporet i kuvati. U skuvan i propasiran luk dodati ribu i kuvati 1 sat uz dodavanje malo vode ili paradajza, ako je sok suvise gust. Posuti naseckanim persunovim listom.

PALACINKE U VINSKOM SATOU

Слика
Potrebni sastojci: 2 jajeta; 4 zumanceta; 150g brasna; 1dl ulja; 100g mlevenih oraha; 1dl belog vina; 1,5dl kisele vode; 1/4 kasicice soli; 150g secera; Vanilin secer. Priprema: Razbiti dva cela jajeta, dodati so, brasno i kiselu vodu pa umutiti testo za palacinke. Ispeci palacinke u namascenom tiganju i ostaviti ih na umereno toplo mesto. Umutiti zumanca sa 50g secera, a vino prokuvati sa 50g secera. Umucena zumanca staviti na paru da se uz dalje mucenje kuvaju. Postepeno dolivati vino, stalno mutiti dok masa ne postane penasta, pa skloniti sa sporeta.  Orahe pomesati sa 50g secera i vanilin secerom pa svaku palacinku posuti ovom mesavinom i uviti.  Poredjati palacinke i preliti pripremljenim satoom.  Posluziti tople.

PECENA CURKA

Слика
Potrebni sastojci: 1 curka; 100g slanine; So. Priprema: Curka je pogodna za pecenje kad je mlada, starija curka se dinsta. Iz curecih bataka obavezno izvuci zile jer ce meso biti neupotrebljivo. Posoliti curku spolja i iznutra, obloziti je tankim reznjevima slanine uvezanim koncem da se drze uz meso. I u unutrasnjost curke staviti nekoliko reznjeva slanine pa otvor zasiti.  Peci curku u rerni na umereno zagrejanoj temperaturi oko 2-3 sata. Pecenu malo prohladiti, iseci na komade i sluziti uz povrce i salatu.

MLEKO OD BADEMA

Слика
Badem je bogat fosforom i kalcijum-karbonatom. Veoma je hranljiv, i sto mu je posebna odlika otvara apetit. Bademovo mleko je "mleko lepote", odlicno skida sminku i hrani kozu. Recept je jednostavan: izmesajte jednake kolicine svinjske masti, soka od cuvarkuce i ulja od slatkog badema. Ako imate visak belancevina u mokraci izbegavajte bademovo ulje. Bademovo mleko se moze i piti, prijatnog je ukusa , a narocito se preporucuje bolesnicima. Recept za bademovo mleko: Mleko od badema praviti na ovaj nacin: uzeti 300 grama slatkog badema, obariti ih, oljustiti, staviti u avan, dodati 40 grama secera, pa badem i secer u avanu istuci. Potom dodati 1/4 litra neumucene slatke pavlake i 1 decilitar vode. Sve dobro promesati i procediti kroz tanko platno pa sluziti vruce ili hladno u soljicama za crnu kafu.

PUNC OD POMORANDZE

Слика
Priprema: Uzeti 1/4 litra jakog caja, 75g secera, 1/4 litra soka od pomorandze, sok od 1 malog limuna, malu bocu pica od isiota (djumbira) i 1/2 litre sode.  Preliti secer vrelim cajem i ostaviti da se potpuno ohladi. Dodati sok od pomorandze i limuna, a pre nego sto se iznese na sto, sasuti sodu i isiot. Punc zatim ukrasiti kriskama pomorandze i listicima nane.

LETNJA SALATA SA TUNJEVINOM

Слика
Potrebni sastojci za letnju salatu: 200g tunjevine u komadu; 1 paradajz; 1 krastavac; 10 kom.maslina; 3 struka mirodjije; 2 supene kasike maslinovog ulja; 1 supena kasika soka od limuna; Po ukusu soli; 1 kom.zelene salate; 4 kom.svezih listova mente. Priprema: Oprati paradajz i krastavac. Krastavac oljustiti i iseci na sitne kocke u posudu. Paradajz ocistiti od semena i iseci na kocke. Dodati masline, isecenu mirodjiju i listove mente. Od zelene salate odvojiti 4 velika lista. Preostale delove iseci i dodati uz salatu. Tunjevinu ocediti lagano od sosa i dodati u ostale sastojke. Zaciniti sa malo soli, maslinovog ulja i sokom od limuna. Mesati. U tanjir poredjati listove zelene salate. Odozgo kasikom rasporediti smesu. Salatu ohladiti i servirati.

ZELENA SALATA SA SLANINOM

Слика
Potrebni sastojci: 300g zelene salate (1 veca glavica); 200g slanine; 1 limun; 1 kasika ulja; So; Malo tvrdog sira. Priprema: Mladu zelenu salatu ocistiti od spoljnih listova, pa izvaditi samo srce, oprati ga iz nekoliko voda i ostaviti u resetkasti sud sa dugackom drskom (narociti sud za pranje salate) da dobro od vode otkaplje. Glavno je da se iz salate sva voda odstrani. Salata se ne sme mnogo ranije pred rucak praviti, nego je tako ocedjenu od vode staviti u zdelu. Slaninu blago proprziti. Pred rucak salatu preliti przenom slaninom, posoliti, zakiseliti. Mozete dodati tvrdog sira izrezanog na trake i sluziti. Prijatno!

SALATE

Salata je veoma ukusan dodatak uz pecenje i druga mesa. Ali ona je neophodna u jelovniku i zato sto je veoma korisna za organizam, jer sadrzi u sebi veliku kolicinu vitamina. Sve salate mogle bi da se podele na dve glavne grupe: na letnje i zimske salate. Sve se pripremaju od raznog sirovog i kuvanog povrca. U letnje salate dosle bi na primer, salate od svezih krastavaca, plavih patlidzana i babura paprika, paradajza, kao i zelena salata. Sve ove salate prelivaju se mesavinom limunovog soka ili sirceta i ulja. U zimske salate racunaju se salate od cvekle, kiselih krastavaca, tursije, kiselog kupusa, slatkog kupusa i od onog barenog povrca koga ima na pijaci u poznu jesen, zimi i u rano prolece.  Sem ovih jednostavnih salata one se mogu kombinovati i mesati od vise povrca. Isto tako salate se prave od raznog barenog povrca, belog mesa, oborenog variva i majoneza. Tu bi dosla na primer poznata ruska salata, koja se zbog svoje hranljivosti cesce sluzi kao predjelo nego kao dodatak pecenju

AMERICKA PITA

Слика
Poslednjih par godina sok od aronije je postao veoma trazen. Odlicno se bori protiv bakterija i virusa, jaca imuni sistem, poboljsava cirkulaciju krvi, jaca krvne sudove, sprecava i pojavu dijabetesa. Uspesno se koristi u borbi protiv raka debelog creva, sprecava ostecenje ociju. Aronija pomaze pri regulisanju telesne tezine, sprecava stvaranje viska masnoca oko stomaka, ima visok sadrzaj vitamina C. Ja ovoga puta necu pisati kako se pravi sok od aronije, vec o jednoj poslastici sa bobicama aronije. Veoma je ukusno, nama se dopalo. Ukoliko se i vama svidi mozete ostaviti vas komentar. Potrebni sastojci: 500g brasna; 5 supenih kasika secera; 10 supenih kasika hladne vode; 1 prasak za pecivo; 250g margarina; 1 vanilin secer. FIL: 500g aronije; 200g secera; 500ml vode. Priprema: Staviti vodu i secer da provri, zatim dodati aroniju i kuvati na tihoj vatri. Za to vreme spojiti sve od navedenih sastojaka za koru osim brasna, brasno postepeno dodavati (margarin mora bi