SALATE

Salata je veoma ukusan dodatak uz pecenje i druga mesa. Ali ona je neophodna u jelovniku i zato sto je veoma korisna za organizam, jer sadrzi u sebi veliku kolicinu vitamina.

Sve salate mogle bi da se podele na dve glavne grupe: na letnje i zimske salate. Sve se pripremaju od raznog sirovog i kuvanog povrca.

U letnje salate dosle bi na primer, salate od svezih krastavaca, plavih patlidzana i babura paprika, paradajza, kao i zelena salata. Sve ove salate prelivaju se mesavinom limunovog soka ili sirceta i ulja. U zimske salate racunaju se salate od cvekle, kiselih krastavaca, tursije, kiselog kupusa, slatkog kupusa i od onog barenog povrca koga ima na pijaci u poznu jesen, zimi i u rano prolece. 

Sem ovih jednostavnih salata one se mogu kombinovati i mesati od vise povrca. Isto tako salate se prave od raznog barenog povrca, belog mesa, oborenog variva i majoneza. Tu bi dosla na primer poznata ruska salata, koja se zbog svoje hranljivosti cesce sluzi kao predjelo nego kao dodatak pecenju.

Salata od krompira u koju je stavljena sardela, sardina i haringa isto je tako ukusna salata, koja se daje kao zasebno jelo, ali ponekad i kao dodatak uz hladna mesa.

Za pripremanje salata treba upotrebljavati dobro ulje, sok od limuna ili vinsko sirce, kao i kiselu pavlaku i majonez. Sve povrce treba prethodno dobro oprati, narocito kada se sluzi presno.

Potrebno je posebno istaci koliko je salata zdravo jelo i da je veoma vazno da je sto cesce na stolu.

Salata se sluzi u narocitim zdelama za salatu. Pored toga, za salatu su potrebne i narocite viljuske i kasike od kosti, plastike, a redje od srebra i stakla.

Коментари

Популарни постови са овог блога

KIS SA SIROM I SUNKOM

SVINJSKI GULAS SA CRNIM VINOM

POSNI PASULJ NA VODI