SIROTINJSKA JELA NASIH BAKA

Iako su Srbi narod koji jede previse mesa, istina je da nasi preci nisu imali meso na trpezi za svaki rucak, vec je vecina njih jela takozvanu sirotinjsku hranu.
Danas kada su industrijski proizvodi prepuni aditiva koji bez sumnje imaju los uticaj na covekovo zdravlje, mnoga danasnja deca deca ne znaju za ova sirotinjska jela. Evo nekih od njih:
 HLEB, MAST I ALEVA PAPRIKA
Iako će mnoge starije ljude podsetiti na detinjstvo, ovo jelo je izuzetno zdravo, danas mnoga deca neznaju za to.

KROMPIR KUVAN U LJUSCI
Nista jednostavnije. Posluzite ga uz sir, napravite paradajz salatu i spreman je rucak koji je idealan za vruce letnje dane.

STARI HLEB NADROBLJEN U KISELO MLEKO
Kada neznate šta cete za dorucak ili veceru nadrobite hleb u hladno kiselo mleko ili jogurt, cak i mnoga deca to vole.

POPARA
Stari hleb u komadicima nadrobite u vreloj vodi, zagrejati ulje i kada bude vrelo prelijte, umesajte i dodajte sir ili kajmak. Moze da se pravi i sa mlekom umesto vode sa malo secera moze i bez vrelog ulja.

PRZENICE
Umesto da za dorucak ili veceru jedete suhomesnate proizvode pune aditiva napravite portirnice i popijte jogurt.
STARI HLEB SA MLEKOM I SECEROM
Hleb isecen na kockice poseceriti i preliti vrelim mlekom. Velika je steta sto je danas svaki hleb prepun aditiva, tako da je to vece zlo nego sto biste uneli malo secera.
JABUKE U SLAFROKU
Kolutove jabuka umocite u smesu za palacinke i isprzite na vrelom ulju, zatim pospite secerom u prahu.

RESTOVANI KROMPIR
U proprzeni crni luk dodajte kuvani krompir i izgnjecite, zatim zacinite alevom paprikom, solju i biberom po zelji.

Коментари

Популарни постови са овог блога

KIS SA SIROM I SUNKOM

SVINJSKI GULAS SA CRNIM VINOM

POSNI PASULJ NA VODI