Постови

Приказују се постови за август, 2019

BOSANSKA PLJESKAVICA

Слика
Pljeskavica je jelo od mlevenog mesa peceno na rostilju, ali se moze peci i u tiganju. Vrlo je popularna u zemljama Centralnog i Istocnog Balkana, konkretno u Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, kasnije se njena popularnost prosirila i na druge zemlje Evrope narocito u Austriji i Nemackoj. U Srbiji je najpoznatija Leskovacka pljeskavica kao deo tradicionalnog Leskovackog rostilja. U Bosni i Hercegovini pljeskavica se vecinom pravi od govedine, obzirom da muslimanska zajednica ne jede svinjetinu, a moze se praviti i od jagnjeceg mlevenog mesa, kao sto je ova. Potrebni sastojci za pljeskavicu: 600g jagnjeceg mlevenog mesa; 1 glavica crnog luka; 1 kasika zacina; 2 cesnja belog luka; Ulje; So; i Biber i kajzerice ili lepinje. Priprema: U sud sa mlevenim mesom dodati seckani crni luk. Posoliti i pobiberiti. Dodati zacin i izgnjeceni beli luk. Od smese praviti pljeskavice i peci.

JOGURT KROFNE

Слика
Potrebni sastojci za krofne: 3 jaja; 1 casa jogurta; 15 kasika brasna; 1 prasak za pecivo; i 1 vanilin secer. Priprema: Umutiti jaja i jogurt. Dodati brasno, prasak za pecivo i vanilin secer. Mesati kasikom dok se smesa ne sjedini. Kasikom uzimati od testa i prziti na zagrejanom ulju. Isprzene krofne vaditi resetkastom kasikom i redjati na ciniju. Pospemo secerom u prahu ili ukrasimo po zelji.

BRZI DOMACI SIR

Слика
Kada van zafali sir, a mrzi vas da odete u kupovinu evo jednog recepta za brzi domaci sir. Potrebni sastojci: 1l mleka; 2/3 veceg limuna; So; i Gaza. Priprema: Staviti mleko da provri, kada pocne da kipi, neprekidno mesajuci dodati sok od limuna, smanjiti temperaturu i nastaviti sa mesanjem. Nakon 2-3 minuta dodati so.  Kuvati sve oko 7 minuta. Izruciti u cediljku na kojoj je gaza, sir oprati od arome limuna i dobro iscediti. Ostaviti 10 minuta da se ocedi, uviti u gazu i poklopiti teskim predmetom, stoji oko 1,5 sat.

KREM CORBA OD TIKVICA

Слика
Potrebni sastojci: 450g tikvica; 1l pilece supe; 2 jaja; 3 kasike maslaca; Glavica crnog luka; 2 kasike rendanog parmezana; Kasika seckanog persuna; 2 kasike seckanog bosiljka; Nekoliko kriski hleba; Biber; i So. Priprema: Tikvice ocistite i isecite na kolutove. Crni luk sitno iseckajte, pa ga proprzite na zagrejanom maslacu. Potom dodajte tikvice i dinstajte desetak minuta. Prelijte supom, sacekajte da prokljuca, pa smanjite temperaturu i kuvajte jos 20 minuta. Corbu ispasirajte u blenderu i vratite na sporet da opet prokljuca. Umutite jaja sa sirom, persunom i bosiljkom, pa postepeno umesajte u corbu. Zacinite po ukusu. Sluzite sa kockicama hleba ispecenim na malo maslinovog ulja.

ZAPECENE NJOKE

Слика
Potrebni sastojci za njoke: 500g njoka; 200ml kisele pavlake; 2 jaja; 500ml mleka; 50g rendanog parmezana; 150g kackavalja; 50g putera; Ulje; So i biber. Priprema: U posoljenoj vodi kojoj smo dodali ulje kuvamo njoke. U dubok sud polupamo jaja, dodamo mleko, rendani parmezan i kiselu pavlaku, posolimo. Njoke properemo hladnom vodom iscedimo i pospemo u vatrostalni sud podmazan puterom. Prelijemo prethodno pripremljenom smesom, poprskamo rendanim kackavaljem i pecemo 30 minuta na 200 stepeni. Ukrasimo persunom.

SLADOLED TORTA

Слика
Jedna brza, lagana i ukusna torta idealna za iznenadne goste kao i za ove vrucine. Potrebni sastojci: 1l mleka; 3 pudinga od vanile; 3 kasike secera; 100g kokosa; 250g margarina; 1 kasika ruma; 300g keksa; 8 krem banana;  50g cokolade; i Slag. Priprema: Skuvati puding od vanile u mleku, zasladiti secerom i dodatni kokos. Kada pocne da kljuca dodati margarin isecen na listice. Kada se istopi dodati mleveni ili izlomljeni keks. Kalup obloziti celofanom ili folijom pa izruciti pola mase, staviti 8 krem banana pa drugu polovinu mase. Staviti u frizider da se stegne, zatim prevrnuti na tacnu, skinuti celofan i premazati slagom, odozgo moze istopljenom cokoladom ili izrendanom. 

RINFLAJS

Слика
Rinflajs je pravo vojvodjansko svapsko jelo. Sprema se od govedjeg ili kokosjeg mesa koje je kuvano u supi i najčešće se jede sa renom, ali u nekim krajevima uz ovo jelo pripremaju sos od pasiranog paradajza, proprzenog brasna na masnoci i mirodjijom. Sem kuvanog mesa u ovo jelo se stavlja krompir, sargarepa i celer. Potrebni sastojci: 1 veci komad od govedjih grudi ili kokoska; Suplja govedja kost; Sargarepa; Veza persuna; Srednji koren celera; Listici celera; Pastrnak; 2 glavice crnog luka; 2-3 lista lovora; Krompir; Biber u zrnu; i So. Priprema: U duboku serpu ili lonac sipati oko 2,5l vode i ubaciti meso. Kuvati ga nekih 15 minuta dok ne pusti mast, a zatim prosuti vodu i skinuti mast sa serpe koja je ostala. Opet naliti vodu u serpu, pa ubaciti svo povrce (sem krompira koga treba dodati 40 minuta pre nego sto ce jelo biti gotovo) i blago posoljeno meso. Zatim ubaciti lovor i biber. Sve zajedno kuvati poklopljeno na laganoj vatri oko 2,5 sata. Kada povrce i m

POHOVANI BATACI SA ORASIMA

Слика
Piletina, odnosno pilece meso u piramidi pravilne ishrane zauzima znacajno mesto medju ostalim vrstama mesa. Ono je prirodan izvor proteina i minerala i ostalih elemenata bitnih za pravilan rad organizma. Sadrzaj masti je takav da piletinu cini namirnicom bogatom hranljivim sastojcima niske kaloricne vrednosti. Pilece meso je idealno za decu i starije ljude. Osim sto obezbedjuje proteine i aminokiseline neophodne za pravilan razvoj, povoljno utice na nivo krvnog pritiska i holesterola. Jos jedna prednost piletine je to sto je ovo meso izuzetno zahvalno za pripremu u kuhinji. Svaki deo pileta moguce je spremiti na nebrojano mnogo razlicitih nacina. Najcesci nacin secenja piletine podrazumeva razdvajanje na sledece celine: pilece grudi sa koskom, pilece grudi bez koske (pileci file), batak sa karabatkom, ledja sa karlicom, krilca i iznutrice. Potrebni sastojci: 4 batka sa karabatkom; 2 jajeta; Brasno; 100g mlevenih oraha; Prezle; So, biber; Zacinska paprika; i Ulje. Priprem

JEDNOSTAVNI RAMSTEK

Слика
Potrebni sastojci za ramstek: 800g ramsteka; 1 solja jabukovog sirceta; 1 glavica crnog luka; 1 kasika meda; Puter; Maslinovo ulje; 2 cena belog luka; i Biber i so. Priprema: Crni luk iseckati na kockice, dodati jabukovo sirce, med, so i biber. Meso uvaljati u ovu marinadu i sve zajedno ostaviti da stoji poklopljeno u frizideru 24 sata. Meso prziti na puteru, prvo na jacoj vatri da uhvati koricu sa svih strana, a zatim na slabijoj da toplota dopre do sredine komada. Kada je gotovo utrljati sitno seckani beli luk izmesan sa maslinovim uljem i biberom. Sluziti seckano na manje komade, uz prepeceni hleb ramazan puterom.

JUNECI BIFTEK U ZACINSKOM BILJU

Слика
Razliku izmedju junetine i govedine nije uvek bas tako lako uociti. Junetinu cete od govedine najlakse razlikovati po boji mesa. Junetina je svetlocrvene boje, a masnoca joj je bela. S druge strane, govedina je tamnocrvene boje dok joj je masnoca lagano zuckasta.  Prema kvalitetu pojedinih delova, govedje meso se deli na kategorije: Van kategorije - biftek. I kategorija mesa: but (bez kolenice) - sastoji se od vise delova razlicitih vrednosti: sol, frikando, kapak, ruza velika, ruza mala. II kategorija mesa: ledja, slabina i plecka. III kategorija mesa: vrat, potplecka, grudi, rebra, trbusina, kolenica i podlaktica. Potrebni sastojci: 1kg bifteka; 3 kasike senfa; Maslinovo ulje; Veza svezeg persuna; 2 kasike ruzmarina; 1 kasika majcine dusice; 3 cena belog luka; i So, biber. Priprema: Biftek ocistiti od zilica, posoliti i pobiberiti, blago premazati maslinovim uljem i senfom. Ostaviti u poklopljenoj posudi u frizideru 48 sati.  Biftek proprziti na vrucem ulju sa svi

BRZA STRUDLA S MAKOM

Слика
Ovaj desert me svaki put vrati u detinjstvo, zbog toga ovaj recept posvecujem mojoj baki i svim drugim bakama koje su pravile strudle. Nekada za svaki vazniji praznik, nedelju, porodicna okupljanja nisu mogla proci bez mirisne i ukusne strudle sa makom. Potrebni sastojci: 1kg brasna; 2,5dl mleka; 2,5dl vode; Kvasac; 0,5dl ulja; Malo soli; Malo secera; 3 jajeta; 50ml mleka; i 500g maka. Priprema: U dubljoj posudi razmutite kvasac sa mlekom, vodom, solju i secerom. Dodajte malo ulja, promesajte, pa dodajte brasno. Umesite glatko testo,izrucite ga na ravnu povrsinu i podelite u cetiri loptice. Mleko prokuvajte s makom i ostavite ga da se ohladi. Loptice razvucite oklagijom, premazite nadevom od maka po celom testu i urolajte. Postupak ponovite jos tri puta, sa svakom lopticom. Strudle poredjajte u pleh, premazite zumancetom i pecite 30 minuta na 180 stepeni.

VANILICE

Слика
Vanilice su vrsta tradicionalnog sitnog kolaca u Srbiji, cesto prisutan na proslavama: krsnoj slavi, Novoj godini, Bozicu... Vanilice su proglasene za najbolji sitni kolac na svetu prema istrazivanju kulinarskog sajta Food52.com. Potrebni sastojci za vanilice: 200g masti; 1 jaje; 1 zumance; 4 kasike secera; 1kg brasna; Secer u prahu; 2 kesice vanilin secera; Dzem od kajsija; i Mleveni orasi. Priprema: Penasto umutiti mast pa dodati jaje i zumance. Dodavati kasiku po kasiku brasna i testo ujednaciti. Kada se dobije glatko testo na radnoj povrsini koju treba posuti brasnom razviti oklagijom testo debljine 1cm. Casicom vaditi kolutove, svaki uvaljati u mlevene orahe, redjati u podmazan pleh i peci na umerenoj temperaturi 30 minuta. Ohladjene vanilice sa jedne strane premazati dzemom i dve po dve spajati, i uvaljajte ih u secer u prahu pomesan sa vanilin secerom.

PILETINA SA SARENIM POVRCEM

Слика
Piletina ne samo da je zdrava, vec se moze spremati na razne nacine. Evo jednog divnog rucka, brzo se sprema a i ukusno je. Potrebni sastojci: 500g pileceg filea; 1 zelena paprika; 1 crvena paprika; 1 zuta paprika; 2 sargarepe; 150g boranije; 150g tikvica; 50g kikirikija; 1 kasika susama; 2 kasike belog vina; Maslinovo ulje; i So, biber. Umesto tikvica mozete uzeti brokoli. Priprema: Sargarepu, boraniju i tikvice iseci po zelji i blansirati. Piletinu iseci na snicle i proprziti. Izvaditi piletinu i na toj masnoci proprziti kikiriki i susam. Dodati papriku seckanu na komadice, so, biber i belo vino. Sve zajedno prziti uz mesanje oko 5 minuta. Vratiti piletinu u tiganj, dodati šargarepu i tikvice, sve zajedno prziti jos 5 minuta.  Ovako spremljenu piletinu mozete sluziti uz kriske mladog sira.

SVINJSKI GULAS SA CRNIM VINOM

Слика
Gulas je vrsta jela poreklom iz Madjarske koje se najcesce sprema od go vedjeg mesa, crnog luka i mlevrne slatke paprike. Sluzi se uz kuvani testeninu, bareni krompir ili krompir pire, a moze i kao samostalno jelo. Danas se gulas pravi i od svinjskog i pileceg mesa, kao i od pecuraka. Gulas je omiljeno jelo u mnogim domovima. Potrebni sastojci za gulas: 1kg svinjetine za gulas; 1kg crnog luka; 0,5l paradajz soka; 0,5l crnog vina; 3 sargarepe; 3 kasike paradajz pirea; Slatka i ljuta zacinska paprika; So; Biber; Secer; Lovor, majcina dusica, persun; i Ulje. Priprema: U veliku serpu sipate malo ulja i iseckati crni luk. Prziti ga posoljenog oko 10 minuta. Dodati rendanu sargarepu. Vodu nalivati pomalo da se povrce ne lepi za dno. Kada je luk lepo uprzen dodati kasiku kristal secera da bi luk karamelizovao. Meso iseci na kockice, nauljiti i dodati zacinsku papriku (ljutu po zelji). Izmesati sve i proprziti kockice mesa u posebnom tiganju, tek toliko da uhvate boju. M

BRZA POGACA

Слика
Verovatno vam se desilo nekada da vam ponestane hleba, a mrzi vas da odete u kupovinu. Evo jednog brzog recepta za jednostavnu pogacu. Potrebni sastojci: 300g brasna; 1,5 kasicice soli; 1 prasak za pecivo; 3 jaja; 150ml mleka; 250ml kiselog mleka; i 100ml ulja. Priprema: Tepsiju velicine 26cm dobro premazati uljem ili dno tepsije obloziti pek papirom, a stranice premazati uljem. U posudu staviti brasno, dodati so i prasak za pecivo. Promesati. Zatim dodati jaja, mleko, kiselo mleko i ulje.  Zicom za mucenje dobro sjediniti sastojke. Testo sipati u pripremljenu tepsiju i staviti da se pece, u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni. Kada pogaca dobije rumenu koricu, izvaditi tepsiju iz rerne. Pogacu prebaciti na vecu kuhinjsku krpu, umotati je u nju i ostaviti da se prohladi. Izlomite i posluzite uz sir, kajmak, pecene paprike ili uz neko drugo jelo.

SALAMA OD PLAZMA KEKSA

Слика
Plazma keks je vec decenijama omiljen kod nas, sve generacije uzivaju u njemu. Osim toga plazma keks je zdrav, sadrzi vitamine i minerale kao sto su kalcijum, fosfor, gvozdje, i omogucava pravilan razvoj, jaca kosti i zube, regulise metabolizam i okrepljuje. Jedu je sve generacije bez obzira na starost, i od njega se prave razne poslastice: torte, kolaci itd. Potrebni sastojci za salamu od plazma keksa: 200g margarina; 300g mlevenog plazma keksa; 2dl soka od pomorandze; 100g secera u prahu; 3 kasike alve. Preliv: 100g cokolade za kuvanje; 1 kasika ulja; 50g margarina. Priprema: Alvu i 200g margarina rastopiti dok se ne sjedine. Skloniti sa vatre i dodati secer u prahu, mlevenu plazmu i sok od pomorandze (sok dodavati malo pomalo). Sve sastojke dobro izmesati , na papiru za pecenje ili providnoj foliji oblikovati salamu. Za preliv: Rastopiti cokoladu sa uljem i margarinom i preliti preko oblikovane salame. Salamu staviti u frizider na 2-3 sata ili jos bolje preko

PILECI FILETI U KORNFLEKSU

Слика
Jedan zdrav i lagan obrok. Umesto piletine moze i curetina jednako je ukusno. Potrebni sastojci: 300g pileceg ili cureceg filea; 150g kornfleksa; 3 kasike susama; Malo soli; Malo bibera; 2 jaja ; Po zelji kurkuma. Priprema: Meso iseci na krupnije komade i zaciniti solju i biberom. Tek na kraju dodati kurkumu kolicinom koja vam odgovara. Ulupati jaja samo da zapene. U drugi tiganj sipati kornfleks, a zatim dodati susam i promesati. Piletinu prvo staviti u jaja, pa zatim u smesu od susama i kornfleksa. Peci u dubljem ulju (debljine prsta), dok ne dobije zlatno-braon boju. Sluziti toplo uz tartar sos.

LOSOS SA CIMICURI SOSOM

Слика
Cimicuri sos je prelepi argentinski sos od belog luka, persuna, cilija, vinskog sirceta i maslinovog ulja. Obicno se sluzi uz grilovana mesa, ribu i povrce. Losos sa cimicuri sosom je veoma brzo i raznovrsno jelo, uz krompir salatu moze se dodati sladak mladi grasak ili spargle. Potrebni sastojci: 4 fileta lososa; Ulje; So. Za cimicuri sos: 3 cena belog luka, 1 sitnija glavica mladog luka, pola sveze crvene papricice, 1 mala vezica persuna, 1 kasikica suvog origana ili saka lostica svezeg, kasika limunovog soka, 2 kasike crvenog vinskog sirceta, 100-200ml maslinovog ulja, so i biber. Cimicuri sos mozete pripremati u seckalici ili vrlo sitno rucno naseckati sve sastojke i promesati ih.  Naseckati beli luk, ubaciti naseckani crni luk i papricicu. Zatim origano i naseckane listove persuna. Umesati limunov sok, sirce, biber i ulje. Probati i po potrebi dodati jos soli i ulja. Fileti lososa: Filete lososa malo posoliti pa peci na vrucem ulju nekoliko minuta sa obe strane. Kr

BOZA

Слика
Boza je poznato osvezavajuce pice koje se dobija iz kukuruza, staro vise od hiljadu godina. Nekada smo u svakoj poslasticarnici mogli da se pored limunade osvezimo i bozom, nazalost danas je to postala retkost. Bozu su mnogi pili u detinjstvu gaseci zedj tokom letnjih vrucina hladnom bozom. Boza se koristi odmah po spravljenju, ne moze dugo da zadrzi sladak ukus jer dolazi do vrenja. Obavezno je drzati u frizideru, ali i pripremiti kolicinu koja se moze potrositi u relativno kratkom vremenu. Potrebni sastojci: 5 litara vode; 4 kasike kukuruznog brasna; 1 kasika psenicnog brasna; 25g svezeg kvasca; i 300g secera. Priprema: U vecu serpu sipati vodu i staviti da provri. U ciniju staviti kukuruzno i psenicno brasno, promesati i sipati kutlacu vode. Fino umutiti da nema grudvica. Kada je voda u serpi prokuvala lagano umesati razmuceno brasno. Smanjiti temperaturu ringle i kuvati na laganoj vatri sat vremena. U toku kuvanja povremeno promesati. Ostaviti da se ohladi. Svez kvasac i

SALATA SA JAJIMA

Слика
Evo jedne ukusne i lagane salate idealne za veceru. Potrebni sastojci: 2 jajeta; Po zelji rukole; 1 manji paradajz; 1 manji krastavac; 1 manja sargarepa; Prstohvat himelajske soli; Par kapljica maslinovog ulja; Malo origana; Po zelji sveze mirodjije; Par kapljica limunovog soka. Priprema: Jaja skuvati i oljustiti. Paradajz i krastavac iseckati na zeljene velicine. Sargarepu narendati. Rukolu mozete, a i ne morate sitniti. U tanjir prvo servirati paradajz i krastavac, malo posoliti, poprskati maslinovim uljem i kapljicama limunovog soka, malo origana. Na kraju dodati iseckana skuvana jaja, opet malo posoliti, dodati origano i po zelji mirodjije.

SALATA SA PILECIM KUGLICAMA

Слика
Ova salata je zdrava, ukusna i kaloricna. Pogodna je za ove tropske temperature i brzo se priprema. Jedino sto se jako malo vremena provede oko 15 minuta za przenje pilecih kuglica. Moze se servirati kao predjelo ili glavni obrok. Potrebni sastojci Pilece kuglice: 500g pileceg belog mesa; 4 kasike prezli (prosejanih); 1/2 kasicice crvene mlevene paprike; 2 cena belog luka; 1 manja glavica crnog luka; 1 sok od limuna; 1 kasika persuna; Prstohvat bibera; 1/2 kasicice soli; i Ulje za przenje. Salata: 250g zelene salate, baby spanaca, rukole; 6-8 ceri paradajza; 2 grancice persuna; 1 manja sargarepa; 1/2 sitnije glavice crvenog luka; 1 manji svezi krastavac; 2 kasike oljustenog iseckanog kikirikija za garniranje. Preliv: 1 sok od limuna; 2 kasike maslinovog ulja; 1 kasika iseckanog persuna; 2 kasicice soja sosa; 1 cen belog luka; i Prstohvat soli. Priprema: Pilece kuglice Crni i beli luk ocistiti i sitno iseci. Persun sitno iseckati. Iscediti sok od limuna.

PUNJENA PAPRIKA

Слика
Paprika je veran saputnik kroz citav zivot. Tako vec generacije dece jedu "hleba, masti, soli i paprike", jelo skromnog imena i bogate istorije. Paprikom su bili inspirisani i omiljeni decji pisci. U.Americi je Kristofer Kolumbo postao prvi Evropljanin koji je okusio papriku. Indijancima je dao pogresno ime misleci da je dospeo u Indiju, a papriku je nazvao pepper, jer ga je list ove biljke podsecao na biber. Privilegiju da jedu ovo povrce prvi su imali stanovnici Juzne Amerike. Aranaki Indijanci poceli su da gaje paprike jos u petom milenijumu pre nove ere. Pa ipak postala je zvezda svetskog glasa tek kada je Kolumbo preneo u Evropu. Kod nas u Srbiju su je doneli Turci od kojih smo pozajmili i sam naziv ovog povrca. Pored Srbije, smatra se domacom i u Bugarskoj, Makedoniji, Crnoj Gori i Ceskoj. Kod nas je narocito poznata na jugu Srbije. Recept za punjenje paprike Potrebni sastojci: 600g mlevenog mesa; 2 glavice crnog luka; 1 kasika aleve paprike; 100g pirinca; 12

DZEM OD SLJIVA

Слика
Nema nista lepse ni ukusnije od onoga sto napravimo svojim rukama i znamo od cega je. Iako je mnogima prva asocijacija na nasu zemlju upravo sljiva, najvecim proizvodjacem ovoga voca smatra se Kina, pa tek onda Srbija. Od sljive se u Srbiji prave razliciti specijaliteti za zimnicu, a najcesci je svakako domaci dzem od sljiva, koji je omiljena poslastica vecini ljudi i kojim se najcesce filuju palacinke. Najlepsi je onaj koji se kuvao na starom dobrom "smederevcu", kao što su to nekada radile nase bake. Dzem od sljiva bi se obicno kuvao na sporetu, ali se mora konstantno mesati. Evo jednog recepta za dzem iz rerne, isto je ukusan, a manje prska i mozete ga promesati na svakih sat vremena. Potrebni sastojci: 5kg sljiva; 700g secera; i Vanilin secer, cimet ili crna cokolada. Priprema: Sljive oprati, ocistiti od kostica i staviti u serpu koja moze da stane u rernu. Ukljuciti rernu na 150 stepeni. Povremeno promesajte sljive. Ovo pecenje u rerni ce potrajati ali ne gubit

PILETINA SA PAVLAKOM

Слика
Pileca supa, pileci paprikas, pilece belo meso... Piletina u gotovo bilo kom obliku odlicna je za zdravlje.  Piletina je bila jedno od najcescih mesa dostupnih u srednjem veku. U Sjedinjenim državama 1800-ih godina piletina je bila skuplja od drugih mesa. Evo jednog brzog, a ukusnog recepta za pilece belo meso. Potrebni sastojci: Oko 300 do 400g pileceg belog mesa; 50g otopljenog margarina; 5 kasika pavlake; 3 cena belog luka; Krompir oko 1/2 kg a moze i vise u zavisnosti od velicine cinije; i Vegeta, so, biber ili neki drugi zacin po zelji. Priprema: Krompir prokuvati sa ljuskom, ali voditi racuna da se ne prekuva kako se ne bi raspao. Pilece belo meso iseci na snicle. Posoliti ga vegetom ili solju. Dobro utrljati da snicle dobro upiju. Po ukusu moze se staviti biber da dobije lepsi ukus. Uzeti vatrostalnu ili neku drugu ciniju i u nju na dno poredjati krompir koji ste prethodno oljustili i isekli na snite. Zatim krompir malo posoliti ili zaciniti vegetom.  Odozgo pre

RUSKE KAPE (SUBARICE)

Слика
Dobar stari kolac kojeg verovatno svaka domacica ima u svojoj knjizi recepata. Ruske kape su vrsta desertnog kolaca koje se sluze u balkanskim zemljama, posebno u Bosni, Hrvatskoj i Srbiji. Uvek je omiljen gde god da se pojavi. Meni je nekako posebno drag, jer me vraca u detinjstvo. Potrebni sastojci: Za k oru: 5 jaja; 14 kasika secera; 25 kasika brasna; 3 male soljice za kafu ulja; 3 kasike kakaa; i 1 prasak za pecivo. Za fil: 1 litar mleka; 20 kasika secera; 10 kasika brasna; 250g margarina; 100g kokosa; 100g cokolade; i 3 kasike ulja. Priprema: Umutiti penasto jaja, dodati secer i dobro izmiksati, a zatim dodati  brasno pomesano sa praskom za pecivo, ulje i na kraju kakao. Ispeci koru i ostaviti da se ohladi. Od litre mleka odvojiti 2dl i u njemu razmutiti brasno. U preostalo mleko dodati secer i staviti na sporet da provri. Kada mleko provri, dodati razmuceno brasno i kuvati fil dok se ne zgusne. Ostaviti fil da se ohladi i u hladan dodati izmiksan marga

PITA SA JABUKAMA

Слика
Da li verujete da je jabuka na nas jelovnik stigla pravo iz raja? Iako ona ne leci bolesti, njenim svakodnevnim konzumiranjem mozemo spreciti pojavu mnogih zdravstvenih tegoba. Jabuka korene vuce iz Evrope, gde je rasla kao divlje drvo. Pitoma jabuka potice iz juznog Sibira i Azije, a vec Grci i Rimljani uzgajali su brojne sorte.  Jabuka se najcesce jede sirova, ali se i pece, kuva, susi, preradjuje u sokove, marmelade, dzemove, zelee, sa njom se nadevaju razni kolaci, pite. Evo jednog recepta za pitu sa jabukama. Potrebni sastojci: 1/2kg tankih kora; 1,5kg jabuka; 600g secera; 700ml vode; 100g putera; Malo ulja; 3 supene kasike griza;  Po zelji orasi, cimet i suvo grozdje. Priprema: Rastopiti 100g putera i u njega dodati isto toliko ulja. Jabuke oljustiti, izrendati i dodati im par kasika secera (po ukusu) i 3 kasike griza, da upije visak soka, a i zbog sirupa kasnije da pita bude socnija. Kore po dve sastavljati premazati puterom i dodati fil od jabuka, fil se nan

LINCER KEKSICI

Слика
Tradicionalni austrijski keksici koji se lako spremaju. Obicno se pripremaju za praznik, Bozic i Novu godinu, ali ih mozete pripremati bez obzira na praznike. Mozete ih praviti sa pekmezom po zelji, ne bi bilo lose kada bi to bio neki kiselk ast pekmez, kao recimo od visanja, kako bi se dobio savrsen spoj slatkog i kiselog. Naziv Lincer keksici poticu od imena grada Linca koji se nalazi u Austriji.  Moram vam reci tope se u ustima i pomalo podsecaju na nase vanilice. Potrebni sastojci: 300g glatkog brasna; 1 prasak za pecivo; 1 jaje; 150g maslaca; 100g secera; 1 vanilin secer; Korica limuna ili pomorandze; Pekmez; i Secer u prahu. Priprema: Maslac i secer penasto umutite, pa pomesati sa suvim sastojcima. Umesiti testo i ostaviti sat vremena u frizideru da se odmori. Razviti testo, a zatim modlicom oblikovati keksice po zelji. Potrebne su dve polovine jedna bez rupice i jedna sa rupicom. Ukoliko nemate manju modlu za pravljenje manje rupe moze vam posluziti i donji

PILECA DZIGERICA

Слика
Kada je u pitanju pileca dzigerica stoji da nije nimalo zahtevna za pripremu. Sigurno ste je probali u razlicitim varijantama, prema tome znate koliko se brzo i lako sprema, veoma je ukusna i ne samo to pileca dzigerica je i jako zdrava. Evo jedne ideje za brz i ukusan obrok, idealna prilika ako vas iznenade gosti, a vi zelite da se pokazete u najboljem svetlu. Potrebni sastojci: 1kg pilece dzigerice; 2 glavice crnog luka; 2 sargarepe; Malo ulja; Kasicica aleve paprike; So i biber. Priprema: Crni luk naseckati, sargarepu izrendati, a dno serpe podmazati sa malo ulja. Pa preko ulja ubacite polovinu seckanog crnog luka i rendane sargarepe, pa zatim dzigericu preko toga, pa sa ostalim crnim lukom i sargarepom prekriti dzigericu, pobiberiti i posuti alevom paprikom. So ubacite pri kraju pecenja.  Poklopiti i ubaciti u rernu. Posle dvadesetak minuta, otklopiti, posoliti i vratiti u rernu jos desetak minuta. I to bi bilo to. Nad

OBLANDE SA PLAZMA KEKSOM

Слика
Gotovo da nema jednostavnije poslastice od oblandi. Idealne su i za ove letnje temperature, jer ne zahtevaju dug boravak pored sporeta. Nekada su se obično pravile karamel oblande od secera i mleka, danas mozete naci mnostvo recepata vezanih za oblande. Potrebni sastojci: 250g secera; 250ml mleka; 1 margarin; 200g cokolade za kuvanje; 200g mlevenog plazma keksa; i 1 pakovanje oblandi. Priprema: Staviti da provri secer i mleko. Kad provri u to dodati margarin i cokoladu, i ostaviti da se istopi. Kada se istopi, skloniti sa sporeta i u vruc fil dodati mleveni plazmu i dobro izmesati. Filovati oblandu.

PREBRANAC

Слика
Pasulj! Corbast, prebranac, sa mesom, bez mesa, kao salata i jos mnogo jela koje se mogu pripremati od pasulja. Sto se tice prebranca postoje dosta recepata svako ga sprema na svoj nacin. Ne bih nesto puno o prebrancu, znate onu recenicu koju je uzviknuo jedan pesnik u trenutku nadahnuca: "Dole car samozvanac, ziveo pasulj prebranac"!  Pasulj vole svi i Meksikanci, Skandinavci i Amerikanci.  Jedino mi nije jasno kako se ne moze objasniti kada se radi o pasulju,kako to da se u nasem narodu potkrala takva figura kao sto je: Prost kao pasulj? Glupo, niti je pasulj prost, a nije ni jeftin, niti se granica na proste i one druge ikada pravila po tome ko jede pasulj i ko ne voli pasulj. U mnogim porodicama se i danas, po obicaju petkom jos uvek jede pasulj. Potrebni sastojci za prebranac: 500g belog pasulja (tetovca); 500g crnog luka; 2-3 cena belog luka; 200ml ulja; 1 lovorov list; 1 kasika aleve paprike; So;i Biber. Priprema: Pasulj oprati, naliti vodom i ostaviti d

CUPAVCI

Слика
Cupavci su nastali pre vise od hiljadu godina u Australiji, gde su poznati kao "Lamingtonsi". Cetvrtasti kolac od biskvita oblozen cokoladnim kremom i mrvicama na dalekom je kontinentu nacionalni kolac. Nastao je u prelazu iz 19 u 20 vek, stavise u plavokrvnom domacinstvu. Prema legendi u leto 1900 Charls Cochrane- Baille, drugi baron Lamington, odlucio je sa suprugom i svitom spas od nepodnosljive vlage potraziti u svojoj rezidenciji Harlxton House. Jednog dana suocen s neocekivanim gostima, lordov francuski kuvar Armand Gallend morao je na brzinu da se snadje kako bi upotpunio ponudu hrane uz popodnevni caj. Snalazljivi kuvar je francuski buskvit od vanile ispecen dan ranije narezao na cetvrtaste komade, umocio ih u laganu cokoladnu smesu, te uvaljao u kokos. Neobican ali efektan kolac odusevio je dame iz visokog drustva koje su odmah zatrazile recept. U Australiji se 21 jula obelezava kao nacionalni dan Lamingtona. Potrebni sastojci: Kora: 4 jaja (moze i sest); 16

SPAGETI SA UMAKOM BOLONJEZE

Слика
Postoji veliki broj nagadjanja o tacnom poreklu testenine izmedju ostalog i spageta. Jedna od takvih prica jeste i prica o Marku Polu koji je navodno nakon dugogodisnjeg putovanja doneo pastu iz Kine u Italiju. Postoji takodje i price da su Grci prvi napravili testeninu. Sa druge strane veci broj istrazivaca tvrdi da Italijani treba da se zahvale Arapima. Za ukus vecine danasnjih jela sa pastom odgovoran je italijanski kuvar Bonvicino koji je osmislio veliki broj soseva. Ipak za najpopularniji od svih soseva Italijani nisu imali glavni sastojak sve dok Spanski osvajaci nisu sa Americkog kontinenta u Italiju doneli najvazniju biljku u istoriji spageta - paradajz. Potrebni sastojci za spagete: 500g spageta; 1 glavica crnog luka; 1 cen belog luka; 4 kasike maslinovog ulja; 50g dimljene slanine; 400g mlevenog mesa; Manja tuba paradajza; 2 kasike kecapa; 100ml supe; 50ml crnog vina; Vezica zeleni; So; Biber; i Parmezan za posipanje. Priprema: Sitno iseckati zele

ORANZADA

Слика
Pomorandza - voce bogova. Interesantan je podatak da je prirodno cedjen sok od pomorandze prvi put uveden u ishrani americkih vojnika tokom Drugog svetskog rata. Jos u antickim vremenima zvali su je vocem bogova pri cemu ih je Herkul posebno obozavao. Oranzada Priprema: 5 kg pomorandzi, 1kg secera u kockama, 30 g limunske kiseline, 1 limun, 2kg secera kristal (moze i u prahu), 2l prokuvane vode. Pomorandze prvo oprati a zatim trljati kocke secera o koru, da bi poprimile boju i ukus pomorandzi. Tada pomorandze preseci i iscediti im sok. Isto tako iscediti i sok od limuna, dodati kiselinu, vrelu vodu i preostali secer promesati i ostaviti da stoji sve dok se secer ne rastopi. U medjuvremenu nekoliko puta promesati. Posle toga sok procediti i sipati u ciste prokuvane boce, zavezati cistom gazom, a kasnije zatvoriti zapusacima.

CRNE KUGLICE

Слика
Pre nego vam objasnim kako se prave ove divne kuglice,  moram da vam nesto kazem, ovaj blog se mozda razlikuje od drugih, mozda vam je dosadno da citate neke postove koje objavljujem, ali ja smatram da osim sto zena treba da zna da kuva, da nije loše saznati nesto i o namirnicama i ostalim stvarima koji se ticu hrane, zbog toga nije onaj klasican gde se nalaze samo recepti. Kao što rekoh nekom ce se dopasti, nekome pak ne, sto je sasvim normalno.  U svakom slucaju zelim vam dobrodoslicu na moj blog!  No dosta sam pisala bolje da predjemo na recept, ako se slazete? Potrebni sastojci: 300g mlevenih lesnika; 200g secera u prahu; Sok od limina; 3 stangle cokolade za kuvanje; Kasika ruma; Malo kristal secera. Priprema: Cokoladu istopite s kasikom vode na tihoj vatri, a zatim izmesajte sa ostalim sastojcima. Napravite kuglice, uvaljajte ih u istopljenu cokoladu.  Možete ih posuti cokoladnim ili sarenim mrvicama.

ISHRANA GOJAZNIH OSOBA (II DEO)

Слика
Izbor namirnica I Zitarice, brasno proizvodi od brasna (hleb, testenine i sl.). Hleb se ogranicava, a koriste se prvenstveno "crne" vrste hleba i dvopek (kolicina dvopeka uvek je manja od dozvoljene kolicine hleba). II Mleko i mlecni proizvodi Dozvoljava se upotreba "obranog" mleka (bez kajmaka) i posnih mlecnih proizvoda, ali se kolicina ogranicava! III Meso, riba, jaja Mrsavo meso ili riba, kuvano ili peceno, u ogranicenim kolicinama, jaja kuvana - 3 komada nedeljno. IV Masti Kolicina masnoca se drasticno ogranicava, dozvoljava se 10-20 grama ulja za prelivanje barene hrane ili salate. V Povrce Prednost ima lisnato povrce, po mogucstvu u vidu salate. Mahunjace (pasulj, grasak i dr.), kao i krompir ne dozvoljavaju se. VI Voce Preporucuje se socno voce (sirovo) koje ne sadrzi vise od 10% secera (prirodnog). Suseno voce kao i drugo voce bogato mastima se ne dozvoljava. Kolicina voca, kao i povrca, ogranicava se. VII Secer i secerni koncentrati se

ISHRANA GOJAZNIH OSOBA (I DEO)

Слика
Cesto mozemo videti razne reklame kako smrsati nudeci razne preparate itd. Ja vam necu davati savete kako ukoliko imate visak kilograma da skidate, već c u vam samo reci o ishrani gojaznih ljudi. Gojaznost je najcesce posledica povecanog unosenja hrane, koja se neiskoriscena nagomilava u vidu masti. U muskarcima je karakteristicno nagomilavanje masti na gornjim delovima tela: ramenima, potiljku i na trbuhu iznad pupka - to je tzv. androidni tip gojaznosti i smatra se da osobe koje pripadaju ovome tipu naklonjene su povecanom pritisku, ranoj arteriosklerozi, secernoj bolesti, gihtu i dr. U zena je cesci tzv. ginoidni tip, za koji su karakteristicne naslage masti na donjim delovima tela: na butinama, slabinama, na trbuhu ispod pupka. Obe osobe naginju mehanickim smetnjama, kao sto su prosirene vene, smetnje u disanju, radu srca i dr. Iz svega toga proistice potreba da se preduzmu mere za otklanjanje suvisnih kilograma. To, medjutim, mora da bude postepeno (u protivnom moze da bude

BIRJAN OD PRAZILUKA

Слика
Prastaro srpsko jelo koje se jos uvek priprema u Prizrenu sa okolinom po staroj recepturi. Priprema se u razlicitim varijantama.  Koliko je birjan u staro vreme bio osnovna hrana svedoce nam razlicita jela koja su iz njega proizasla, a danas su nezaobilazna u Evropskoj trpezi. Potrebni sastojci: 1/2kg praziluka; 1 glavica crnog luka; 1/2kg juneceg mlevenog mesa; 200g pirinca; 1dl ulja; So; Biber; 4-5 paradajza ili 2dl soka od paradajza. Priprema: Oprati prazilik i iseci na kolutove i kratko proprziti. Prodinstati iseckani crni luk i dodati mu mleveno meso, a potom i seckani praziluk i iseceni paradajz. Na kraju dodati prethodno obdaren pirinac i zaciniti po zelji.

EKLERI

Слика
Cuvena francuska poslastica - ekleri (pàte à chox), nastala tokom 19 veka. Spoj hrskavog testa, kremastog fila osvaja na prvu loptu. Tako jednostavno i neverovatno ukusno. Necete im odoleti. Potrebni sastojci  Za testo: 250ml vode; 125g maslaca; kasika secera; 150g brasna (ostrog); 4 jaja; i prstohvat soli. Za fil: 500 ml mleka; malo arome vanile; 4 zumanca; 100g secera; 25g gustina; 250ml slatke pavlake. Za preliv: 60g tamne cokolade, i 50ml slatke pavlake. Priprema testa U serpu sipajte vodu, pa dodajte secer, so i maslac, i ostavite da prokljuca. Potom u smesu dodajte brasno i mesajte jedan minut na ringli kako bi se brasno skuvalo. Sklonite testo sa ringle i sacekajte da se ohladi. U ohladjeno testo ubacite jedno po jedno jaje i mutite mikserom dok ne dobijete kompaktnu smesu. Dobijeno testo stavite u poslasticarski spic pa na pleh oblozen lek papirom istiskajte testo. Vodite racuna o razmaku izmedju eklera kako se ne bi dodirivali tokom pecenja. Pecite u preth

UKLANJANJE NEPRIJATNIH MIRISA

Слика
Koliko puta nam se desilo da kad ljustimo ili seckamo luk, da nam se ruke osecaju na njegov miris. Evo kako da eliminisete miris luka: Ukoliko vam ruke mirisu na beli ili crni luk, istrljajte ih talogom od crne kafe i miris ce brzo isceznuti. Noz kojim se sece luk izgubice miris luka ako se odmah posle upotrebe dobro zagreje iznad plamena. Miris kupusa Da biste iz kuhinje odstranili tezak miris kupusa, kelja ili karfiola, ne zaboravite da pri kuvanju ovog povrca stavite u platnenu kesicu tvrd komad hleba da se kuva zajedno sa povrcem. Miris ribe Miris ribe uklonicete ako ruke dobro istrljate solju pa potom operete u hladnoj vodi. Da biste sa ruku i sudova uklonili miris haringe ili neke druge morske ribe, treba ruke oprati a sudove dobro izbrisati talogom od crne kafe, pa ih zatim isprati u hladnoj vodi. Miris duvana Ako je u sobi duze vreme sedelo veliko drustvo u kome se mnogo pusilo, soba ce dugo mirisati na duvan. Nepusacima je ovaj miris neugodan, i da bi ga odstra

COKOLADNA TORTA

Слика
Pre nego sto predjemo na recept, moram nesto da vas pitam: da li vam se nekada desilo da vam torta ne uspe? Meni se desilo pre nekoliko godina, secam se pravila sam bas ovu cokoladnu tortu, koja je pre bila nalik kremu a ne torti, bukvalno sam je ubacila u vanglu. Doduse moram priznati ukus je bio fantastican, a mogla je se jesti samo kasikom. Toga dana sam trebala imati goste. Napravila sam ja jos jednu, nije bila cokoladna vec neka sa keksom. Moja sestra od tetke je videla moju neuspelu tortu, probala i odusevila se, to nije sve istu tu tortu je posluzila gostima. Kakva sramota, nisam znala gde da gledam, no na moju srecu svi su bili odusevljeni cak su me i pohvalili. Sta mislite koja se torta pre pojela? Sapnucu vam: ona prva neuspela.  Tako sam ja prosla sa svojom neuspelom tortom, a vi? Ta torta danas izgleda ovako a evo i recepta za nju. Potrebni sastojci: Kora 7 kasika secera; 8 zumanaca; 250g mlevenih oraha; 7 kasika brasna; 3 kasike meda; Fil 4 jaja: 200g sece